U trendu

Mediji: Zgradu MUP čuva privatno obezbeđenje?

Zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Ulici kneza Miloša u Beogradu obezbeđuje privatna firma „Sekjuritas“, izjavio je predsednik Sindikata zaposlenih policije (SZP) Dejan Đukić.

„Nedavno smo primetili da privatno obezbeđenje stoji i obezbeđuje zgradu MUP-a u Ulici kneza Miloša. Smatram da je to skandalozno, ponižavajuće za sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije“, rekao je Đukić za „Politiku“.

On dodaje da se sada postavlja pitanje da li će privatno obezbeđenje obavljati patrolnu delatnost, kontrolu, pregled, pretres i legitimisanje građana.

SZP, kako kaže, postavlja pitanje da li je normalno da privatno obezbeđenje, čiji pripadnici dobijaju licence bez mnogo problema, čuvaju objekte od vitalnog značaja i policijske službenike.

List dodaje da je pokušao da od MUP-a dobije odgovor i komentar na pitanje da li je tačno da privatno obezbeđenje čuva sedište MUP-a i zašto je doneta takva odluka, ali da do zaključka izdanja za subotu nije dobio nikakav odgovor.

„Politika“ podseća da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 27. decembra izjavio da se razmatra pilot projekat u okviru kojeg bi licencirani radnici firmi za privatno obezbeđenje, u skladu sa zakonom, bili angažovani na poslovima fizičkog obezbeđenja objekata MUP-a, tamo gde je to moguće.

On je, kako podseća „Politika“, objasnio da je to jeftinije i za građane i za MUP, jer bi na taj način obučeni policijski službenici mogli da budu angažovani na poslovima koje samo oni mogu da obavljaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.