U trendu

Medijski zakoni moraju da se efikasno primenjuju

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je veoma važno da medijski zakoni, koji su usvojeni 2014. godine, budu valjano i efikasno primenjeni.

„Treba da imamo na umu da je jedan od ključnih ciljeva takvih zakona povlačenje države iz vlasništva (medija), kao i da državno finansiranje bude transparentno. Naravno, i proces privatizacije medija treba da bude sproveden u skladu sa odgovarajućim zakonima. Nadam se da ćemo videti kako se to događa tokom ove godine“, rekao je Devenport u intervjuu za list Danas.

On je podsetio da je važna preporuka iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije da je potrebno osnažiti uslove za valjano izražavanje slobode medija.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Devenport je rekao da je Srbija kandidat za članstvo u Uniji i da se na nju gleda kao na nekog ko će podržati i vodjenje zajedničke spoljne politike.

„Očekuje se da Srbija progresivno uskladjuje svoju spoljnu politiku sa EU. Srbija, kao i druge države Evrope, uključujući članice EU, razvija odnose sa Rusijom. Srbija ima tradicionalne, snažne i trgovinske veze sa Rusijom. Uveren sam da će to biti moguće sprovoditi, ali na način da se ne podriva evropski put Srbije i njeno pristupanje EU“, dodao je on.

Govoreći o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, Devenport je rekao da su izbori deo ustavnog procesa u svakoj demokratskoj državi i da ne bi trebalo da se zaustavi proces izrade zakonskih nacrta, akcionih planova i strategija.

„U periodu koji je pred nama ne bi trebalo da se zaustavi proces izrade zakonskih nacrta, akcionih planova i strategija, na kojima rade državni službenici, stručnjaci za različite oblasti, kao i nezavisna tela, kako bi se nakon formiranja nove vlade i parlamenta brzo prešlo na njihovo usvajanje i primenu. To bi bio pravi put za nesmetan nastavak evropskog puta“, rekao je Devenport.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar