U trendu

Medjunarodni dan migranata obeležen u Bujanovcu dečijom priredbom

Deca migranti smeštena u prihvatnom centru u Bujanovcu i učenici bujanovačke Osnovne škole „Branko Radičević“ organizovali su danas u toj školi zajedničku priredbu sa koje su poslali poruke mira, ljubavi, tolerancije i drugih univerzalnih vrednosti.

Po završetku priredbe dece migranti koja pohadjaju školu u Bujanovcu dobila su prigodne poklone i pustila raznobojne balone sa ceduljicama na kojima su napisala svoje želje za narednu godinu.

Radmila Borozan iz Medjunarodne organizacije za migracije istakla je da je priredba organizovana povodom sutrašnjeg Medjunarodnog dana migranata.

„Ovom akcijom, kao i nizom drugih koje smo do sada organizovali, želeli smo da ukažemo na položaj i prava migranata i na okolnosti koje su ih dovele u Srbiju. Takodje ovim putem želimo da pokažemo empatiju prema migrantima koji borave u Srbiji“, izjavila je Borozan.

Prema njenim rečima, u 11 prihvatnih centara i pet centara za azil u u Srbiji nalazi se trenutno nešto više od 4.000 migranata.

Osnovne škole u našoj zemlji, dodala je Borozan, pohadja oko 300 dece, a četedesetak dece ide u vrtiće.

Borozan je kazala da medju migrantima ima i onih koji u našoj zemlji borave od 2015. godine jer je marta 2016. godine zatvorena zapadnobalkanska migrantska ruta.

Matija (12) iz Avganistana, jedan od učenika miganata koji su učestvovali u današnjoj priredbi rekao je da u Srbiji živi već dve godine, da već dobro
govori srpski jezik i da bi želeo da ostane ovde još neko vreme.

„Imam drugove i drugarice u školi, lepo mi je ovde. Dobro učim, zato sam danas dobio knjigu „Tom Sojer“ i zvučnik“, kazao je Matija.

Današnja priredba organizovana je u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, a realizovale je Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i migradije i uz podršku Osnovne škole „Branko Radičević“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.