Medjunarodni kamp na Tari 18. put okuplja decu iz Srbije, regiona i Rusije

Tradicionalni, 18. medjunarodni kamp „Škola prijateljstva“ u organizaciji „Naše Srbije“ pod pokroviteljstvom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) okupiće od 15. do 27. jula na Tari više od 170 dece s Kosova i Metohije, Popovca, Paraćina, Republike Srpske, Crne Gore, Moldavije i Rusije.

„Škola prijateljstva“ objedinjuje sve aspekte rada sa decom i zasnovana je na zajedničkim aktivnostima u radionicama obrazovno-vaspitnog sadržaja pod nazivom „Srpsko-ruski kod“, naveli su organizatori i dodali da je osnovni zadatak tih radionica negovanje i očuvanje nacionalnog identiteta kroz upoznavanje sa jezikom, tradicijom, kulturom, verom i istorijom naroda Srbije i regiona.

Osim toga, „Škola prijateljstva“ nudi i radionice zabavno-sportskog sadržaja – škole fudbala, košarke, tenisa, borilačkih veština i ritmičke gimnastike, kao i kreativne radionice poput škole muzike, slikanja, etnologije, ekologije i izviđača, koje imaju za cilj da kod dece razviju talenat, kreativno mišljenje i timski duh.

„Škola prijateljstva“ realizuje se svakog leta od 2001. godine, a osnovni cilj projekta je okupljanje srpske dece obuhvaćene programima organizacije „Naša Srbija“, a koja žive u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i u zemljama u regionu, kao i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta. 

Vremenom je „Škola prijateljstva“ prerasla u mesto susreta dece različitih nacionalnosti, dominantno srpske i ruske, ali i pripadnika drugih prijateljskih naroda, čime „Škola prijateljstva“ doprinosi izgradnji zdravih, na toleranciji i poštovanju zasnovanih odnosa, medju našim zemljama što je prepoznao UNESKO.

Središnji dogadjaj „Škole prijateljstva“ je tradicionalni Dan rusko-srpskog prijateljstva, koji će u nedelju, 22. jula, okupiti brojne ugledne goste, dobrotvore i partnere iz zemlje i inostranstva. Biće to ujedno i prilika da deca prikažu deo u kampu stečenog znanja i naučenih veština.

Škola prijateljstva u hotelu Beli bor država se uz tradicionalnu podršku kompanije „CRH Srbija“ iz Popovca i ruskog Fonda socijalnih i kulturnih inicijativa Svetlane Medvedeve.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike