U trendu

Mekalister: Prva poglavlja treba otvoriti najkasnije do kraja godine

Prva poglavlja u pregovorima Srbije za ulazak u EU treba da budu otvorena najkasnije do kraja ove godine, izjavio je danas u Briselu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

„Verujem da je došlo vreme da budu otvorena prva poglavlja i da to treba učiniti najkasnije do kraja godine. Srbija je učinila značajan napredak poslednjih godinu dana. Mislim da je dijalog na visokom nivou izmedju Beograda i Prištine dobio novi zamajac i da je značajno dostignuće u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, rekao je Mekalister posle sastanka u Briselu sa Jadrankom Joksimović, srpskom ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije.

On je naglasio da dosadašnje zalaganje sprske vlade „treba da da bude priznato“ i da je „došlo vreme da se otvori prvo poglavlje ili čak prva poglavlja“ u pregovorima Srbije za ulazak u EU.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Mekalister je kazao da su mu strani stručnjaci preneli da je „impresivan“ način na koji se Srbija suočava sa tim problemom.

„Zemlje na Balkanu su u posebnoj situaciji i znam kako je teško za Srbiju. Razgovarao sam sa stručnjacima iz ostalih zemalja, koji su mi rekli da je impresivan način na koji se Srbija nosi sa ovim zadatkom. Srbija registruje izbeglice koje prelaze granicu iz Makednije u ulaze u Srbiju i pokušava da obezbedi, koliko je moguće, dobre uslove“, rekao je Mekalister.

Naglasio je da se rešenje za izbegličku krizu može tražiti „samo“ na evropskom nivou.

„Ovo je problem EU, problem zemalja članica, izmedju ostalog Grčke i Mađarske. Ali, izmedju Grčke i Mađarske su Makedonija i Srbija i verujem da EU treba da pomogne Srbiji da se nosi sa tim ogromnim zadatkom“, rekao je on.

Dodao je da „snažno“ veruje u ideju Šengena, ali da je neophodna bolja kontrola granica i „dostojanstven“ sistem za registraciju izbeglica.

Jadranka  Joksimović kazala je da je Srbija od evropskih parlamentaraca dobila „apsolutnu podršku“.

„Do kraja godine možemo da očekujemo otvaranje poglavlja 35 i 32, za koja smo bili pripremljeni još prošle godine. Za poglavlja 23 i 24 smo poslali Akcione planove i neke male izmene za poglavlje 23“ rekla je Joksimovićeva.

Dodala je da Srbija u Briselu dobila „apsolutnu podršku“.

„Poslanici sa kojima smo se sreli rekli su da je prepoznat i vidljiv napredak Srbije“, rekla je ona.

Mnogi evroski poslanici, dodala je srpska ministarka, Srbiju vide kao „odgovornu zemlju koja je pokazala solidarnost i humanost i ozbiljan i odgovoran pristup“ problemu nastalom zbog izbegličke krize.

„Rekli su da Srbija više od mnogih zemalja EU pokazuje odgovornost. Želimo da vidimo zajedničko, evropsko rešenje koje će nama poslati signal koja je naša uloga i kako možemo da učestvujemo u rešavanju ovog problema“, rekla je Jadranka  Joksimović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar