Mekalister zabrinut zbog stanja u medijima u Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je danas na Zajedničkom konsultativnom odboru Komiteta regiona u Briselu zabrinutost zbog situacije sa medijima u Srbiji.

Mekalister je naglasio da je sloboda medija osnovni element demokratije koji ne može da se ostvari samo usvajanjem zakona, već mora da se ostvari okruženje nezavisnih medija.

Kako je saopštilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Mekalister je izrazio nadu da će se u ponedeljak, 14. decembra 2015. godine na Medjuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti Poglavlja 35 i 32 u pregovorima Srbije sa EU.

Izvestilac EP za Srbiju je naglasio da nisu samo države članice EU pogodjene migracijama, već i Srbija i Makedonija i u tom pogledu, pohvalio je Srbiju i srpski narod za uložen trud u proteklom periodu.

“Ova godina je bila veoma uspešna za Srbiju”, rekao je on i dodao da Srbija ima puno prijatelja u EU institucijama da sve naredne korake takodje uspešno ostvari.

Govoreći o reformi javne uprave, Mekalister je naglasio da je najvažniji korak primena dobrog zakonodavnog okvira, vladavine prava, stvaranje Strategije decentralizacije u skladu sa principima subsidijarnosti i komunikacije, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, sukoba interesa i politizacije administracije.

“Pozdravljam napore Vlade Republike Srbije u procesu pridruživanja EU, ali nedostaje veće uključivanje organizacija civilnog društva, nezavisnih regulatornih tela, što garantuje uspeh svih reformi”, rekao je on.

Mekalister je pozdravio formiranje Zajedničkog konsultativnog odbora kao još jedan vid podrške zemljama kandidatima, posebno lokalnim samoupravama koje moraju da primene 70 odsto propisa EU.

(Beta)

Ostavite komentar