U trendu

Menja se zakon da bi se sprečilo nenamensko trošenje novca

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da buduća Vlada namerava da promeni aktuelni Zakon o finansiranju lokalne samouprave kako bi se sprečilo nenamensko trošenje novca.

Vučić je u parlamentu rekao da su promene tog zakona značajne i zbog dobijanja podrške Medjunarodnog monetarnog fonda za nastavak saradnje.

„Nameravamo da menjamo Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, pre svega zato što smatramo da je to veoma važan uslov za dobijanje podrške MMF-a, i potpisivanje pete i šeste revizije“, rekao je on.

Vučić je kazao da se u mnogim opštinama i gradovima nenamenski trošio deo novca i da će mnoge predsednike opština tokom današnje rasprave biti sramota zbog onog šta su radili.

On je, ne navodeći na koga konkretno misli, naveo primer lokalne samouprave u kojoj su iz opštinskog budžeta plaćani fiktivni računi za 184 piva i 132 kafe.

Učestvujući u raspravi o programu buduće Vlade, mandatar je kazao da u Srbiji ima oko 1.000 termalnih izvora i da je namera da se pronadju partneri i daju koncesije.

„Nameravamo da nadjemo partnere, napravimo javno-privatno partnerstvo i damo koncesije“, rekao je Vučić, dodavši da je to značajno i za razvoj banjskog turizma.

Šef poslaničke grupe Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) – Partija za demokratsko delovanje Balint Pastor izjavio je danas da će SVM glasati za izbor vlade od koje očekuju da radi na očuvanju političke i ekonomske stabilnosti.

„Najvažniji rezultat prethodne vlade i ono što očekujemo od buduće je stabilnost. Prethodna vlada je uspela da sačuva političku i ekonomsku stabilnost, to nije uvek jednostavno u ovom našem regionu, i to je uslov svih uslova“, rekao je Pastor u parlamentu tokom rasprave o izboru vlade.

On je naveo i da SVM očekuje da se za vreme nove vlade okonča obilaznica oko Subotice, rekonstruiše pruga Beograd-Budimpešta i Subotica-Segedin, jer će to dovesti do ekonomskog prosperiteta u tim delovima Srbije.

Pastor se osvrnuo i na migranstku krizu i priliv migranata koji u ogromnom broju prolaze kroz Suboticu i okolinu, navodeći da zna da je to teško pitanje za zemlju, ali da apeluje na vladu da na prvom mestu bude bezbednost gradjana Srbije.

Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Stanojević izjavio je danas da će ta stranka podržati izbor nove vlade i da ona zaslužuje da dobije poverenje.

„Ova vlada zaslužuje da dobije poverenje jer je i u prethodnom periodu bila pre svega iskrena prema gradjanima, sprovela je mere koje će stvoriti uslove da Srbija bude jedna moderna i demokratska zemlja“, rekao je u skupštini Stojanović.

On je kazao da pozdravlja plan nove vlade koji se tiče poljoprivrede, turizma i završetka putne infrastrukture, jer su to grane koje mogu da unaprede Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.