U trendu

Merenje srednje brzine stvoriće nezapamćen haos – evo i zbog čega

Nekadašnji koministar policije Božo Prelević ocenio je danas da je novi sistem merenja prosečne brzine vozila između dve naplatne rampe besmislen i protivustavan, dok je za direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića to, uz radare, dronove, presretače i kamere, dodatna mera da se smanji broj stradalih u saobraćaju.

Povodom današnjeg početka merenja prosečne brzine između naplatnih rampi na autoputu, Prelević je u izjavio za agenciju Beta izrazio uverenje da taj sistem u praksi neće moći da funkcioniše.

– Taj zakon će povećati korupciju, stvoriti neviđene gužve na naplatnim rampama ali će dovesti do toga da će stranci zbog takvog bezobrazluka (jer nisu infrormisani) zaobilaziti Srbiju i ići alternativnim putevima – rekao je advokat Prelević.

Dodao je da je neprihvatljivo što zakon još nije usvojen, a nadležni najavljuju da će od ponedeljka naplaćivati kazne.

Prema njegovim rečima, taj zakon, koji se kosi sa ustavom i zakonima, ne može da pređe nijednu ozbiljni stručnu raspravu jer je posledica svega onoga „kako mali Perica zamišlja odgovornost“.

Prelević je ocenio da je mera besmislena, između ostalog zato što ne postoji ni pravi način da se stranci obaveste o novim pravilima, ali ni da se utvrdi ko je i na kom delu puta i koliko prekoračio brzinu.

Problem je, dodao je, i to kako će se utvrditi ko je vozio kada postoji više vozača u autobusu, ili kada je reč o rentiranim ili ukradenim vozilima, ali i onima koji elektronskim putem plaćaju putarinu.

– U jednom autobusu postoje tri vozača, kako se utvrđuje koji je prekoračio brzinu, da li je vozio 10, 30 ili 50 kilometara brže – rekao je Prelević i potsetio da svaki vozač može da vozi i 100 kilometara brže, a posle toga da sedi i pije kafu, ili da čeka ispred naplatne rampe ukoliko vidi da je stigao ranije.

– Da li sve to znači da nisam prekoračio brzinu – upitao je Prelević i dodao da se tako ne zna ni da li je neko poštovao brzinu na mestima gde postoji ograničenje.

Prema njegovim rečima, nadležni su morali na potpuno drugačiji način da rešavaju problem brzine.

– Taj zakon se kosi s filozofijom našeg zakonodavnog sitema ali i sa osnovnim normama i postavkama krivičnog i prekršajnog prava kojima mora da se utvrdi ko je kriv i za šta je kriv, kao i to da li je delo uradjeno sa umišljajem ili iz nehata, ali i na osnovu čega se utvrdjuje da je neko krv – rekao je Prelević.

On je ocenio i da će sudije biti zatrpane, jer će im dovoditi i nekoliko hiljada vozača dnevno, da će postojati problem s prevodiocima, neće se znati ni koji je sud nadležan.

5 komentara
 1. Velizar Lakicevic

  Primjenjuje se u Austriji ali samo na odredjenim deonicama na koje se saobracajnim znacima unaprijed upozorava. Te deonice su par kilometara i na toj duzini nema parkinga ili odmaralista. Niko se ne zaustavlja vec se rjesenja o prekoracenju brzine i novcane kazne dostavljaju vlasniku auta na kucnu adresu. Uz to dolazi i obrazac da se vlasnik auta izjasni ko je vozio auto ako on nije.

 2. Prvoslav

  MI SMO KONTRAŠI!

 3. William

  Kao i sve kod nas , prvo se uvede a posle razmislja . Tako je bilo sa saobracajnim dozvolama sa tablicama itd sve na stetu naroda a da li je ikad iko smenjen za izmisljanje gluposti ? Posto nije, jedini je odgovor da se to radi haracu koji moras da platis ili se zali onome koji ti harac uzima !

 4. Draza

  Ovi u minisartsvu saobracaja -sve sa ovima u MUP-u u Upravi za bezbednost saobracaja ovime POKAZUJU SVOJU GLUPOST i Elementarnu Nestrucnost ! Niti u pogledu mehanike (voznje) niti u pogledu Saobracajnih Propisa … Teske Bu… !!! Ovim ce izazvati totalni haos u Sudovima i VELIKO NEZADOVOLJSTVO kod stranaca ,a zadovoljstvo kod vlasnika Benzinskih pumpi ,kafica i sl. Svako pametan ce sesti da popije kaficu i dovede „prosek u normalu“ !!! 🙂 KOji kre… i imbe…

 5. goran manic

  Što više zakona – više haosa. U haosu mešetare… zna se: oni koji „brinu“ o državi i građanima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike