U trendu

Mesta u studentskim domovima samo za odlikaše

Najuspešniji brucoši, studenti prve godine fakulteta i visokih škola, koji su ispunili uslove za smeštaj u studentskim domovima u Beogradu, u prethodna dva dana dobili su ključeve soba. Najmlađi akademci koji će se školovati na budžetu imaju rok da do sedmog oktobra obave lekarske preglede, zaduže posteljine i da zvanično postanu stanari domova.

Pravo da po povlašćenim cenama od 1.200 do 1.600 dinara stanuju u domovima „Karaburma”, „Patris”, „Studentski grad”, „Vera 2”, „Košutnjak” i „Žarko Marinović” ove godine ostvarilo je 367 muškaraca i 601 devojka. Sve sami odlikaši.

– U naše domove dolaze sve bolja deca, a na Beogradski univerzitet sve kvalitetniji studenti. Poslednji muškarac koji je dobio sobu imao je prosek 4,77, a devojka koja je bila poslednja iznad crte konkurisala je sa prosečnom ocenom 4,88 – objašnjava Miroslav Sarić, pomoćnik direktora za studentski standard Studentskog centra Beograda, i dodaje da je među novim domskim stanarima čak 585 vukovaca, pet više nego prošle godine.

Studenti koji se iz nekog razloga nisu pojavili na raspodeli i dalje imaju mogućnost da u Službi smeštaja u Đušinoj ulici preuzmu upute za useljenje i prijave se u domove u propisanom roku. Ukoliko to ne urade do 7. oktobra, izgubiće pravo na smeštaj u ovoj školskoj godini.

Kad se utvrdi koliko je ostalo neraspodeljenih mesta, „crta” se spušta, pa šansu za smeštaj dobijaju brucoši koji su joj bili najbliži.

– Do sada nam se prijavilo više od stotinu novih studenata iz društveno osetljivih grupa i svi oni će biti posebno rangirani. Rok za konkurisanje po ovom osnovu je 3. oktobar – objašnjava Sarić i precizira da u te kategorije spadaju deca iz materijalno ugroženih porodica, sa jednim roditeljem ili bez roditeljskog staranja, pripadnici romske nacionalne manjine, studenti sa invaliditetom…

(Ana Vuković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.