U trendu

Meštani Klokočevca u borbi protiv privatne pilane u blizini njihovih kuća

Meštani sela Klokočevac kod Majdanpeka potpisali su peticiju i zatražili od javnog tužilaštva da ispita zakonitost izgradnje pogona za proizvodnju peleta i zakup placa od 37.546 metara kvadratnih na lokalitetu vašarište u tom mestu, a pisali su i predsedniku Srbije ukazujući na taj problem.

Oni smatraju da će pogon, u neposrednoj blizini njihovih kuća, zbog buke i zagadjenja ugroziti miran život u tom selu, a takodje uvereni su i da Opština Majdanpek nije primenila sve zakonske procedure prilikom davanja u zakup zemljišta od oko tri hektara, uključujući utvrdjivanje cene i perioda zakupa.

Agenciji Beta u Osnovnom javnom tužilaštvu rečeno je da je primljen dopis sa potpisima meštana Klokočevca i da je u toku pretkrivični postupak zbog ovog slučaja, a očekuje se da policija završi dodatne provere kako bi bila doneta konačna odluka.

U tužilaštvu su rekli da se proveravaju odluke koje je donela Skupština opštine Majdanpek u vezi sa davanjem u zakup zemljišta u javnoj svojini, i da će predmet biti prosledjen nadležnom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, ako budu utvrdjene nepravilnosti u toj proceduri.

Po zakonu, zemljište u javnoj svojini daje se u zakup raspisivanjem javne nabavke ili oglašavanjem, a kako su istakli stanovnici Klokočevca, da je to uradjeno oni bi takodje učestvovali u postupku i ponudili bi višu cenu od one po kojoj je zemljište u njihovom selu ustupljeno privatnoj fabrici.

Prema navodima meštana, pogon za preradu peleta izgradjen je u Klokočevcu jer je to selo u blizini Majdanpeka, ali i drugih mesta u kojima bi toplane i javne kotlarnice ove godine trebalo da predju sa mazuta na pelet.

Oni ističu da njihovo obraćanje predsedniku države, resornim ministarstvima i inspekcijama nije političke prirode i da nemaju ništa protiv investitora, ali navode da nije u redu da pogon bude izgradjen u blizini njihovih kuća, jer je buka nesnosna i ugrožena je životna sredina.

Kako dodaju, opštinska uprava u Majdanpeku trebalo bi da nadje drugu lokaciju za tu namenu, jer i tokom nekoliko dana probnog rada pogona od danonoćne buke nije moglo da se živi, i ugroženi su svi u selu, a posebno domaćinstva u neposrednoj blizini, u kojima žive i osetljive osobe sa neurološkim i mentalnim oboljenjima.

Resorna ministarstva reagujući na dopise uputila su meštane na Opštinu Majdanpek, a u nekim odgovorima navedeno je i da nisu uočene nepravilnosti u postupanju, prvenstveno u nadzoru koji je sprovela lokalna inspekcija za zaštitu životne sredine.

U toj službi agenciji Beta rečeno je da je procenjeno da nema potrebe da vlasnik pogona u selu Klokočevac izradi studiju za procenu uticaja na životnu sredinu, ali su donete mere koje bi to privatno preduzeće trebalo da primenjuje u cilju ekološke zaštite.

Meštani Klokočevca pitaju, medjutim, i iz kojih resursa će se pilana snabdevati drvnom gradjom, i da li će i u kojoj meri to ugroziti Nacionalni park Djerdap na čijem se obodu selo nalazi, ali i šume u njihovom kraju koje su takodje u javnoj svojini.

Posle dva pisana obraćanja na koja im je odgovorio predsednik države, očekuju odgovor i na treći dopis koji su mu uputili krajem godine, a napominju i da je više od polovine punoletnih stanovnika tog sela stalo iza zahteva da se obustavi planirani rad pogona za preradu peleta i da se ta mehanizacija izmesti na lokaciju na kojoj niko neće biti ugrožen.

Po njihovim rečima, i ostali stanovnici dele zabrinutost zbog predstojećeg rada pogona za izradu peleta u njihovom selu, ali nisu mogli potpisima da podrže zahteve zbog bojazni da će biti izloženi pritiscima ili neprijatnostima zato što su zaposleni u javnim službama ili iz političkih razloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar