najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Meštani Mušutišta protestuju zbog dolaska raseljenih Srba

U selu Mušutište kod Suve Reke, na putu koji vodi ka porušenoj crkvi iz 18. veka, došlo je do sukoba policije i meštana Albanaca koji protestuju zbog dolaska raseljenih Srba iz tog sela, koji danas treba da obeleže crkvenu slavu.

Kosovska policija počela je da privodi okupljene demonstrante, koji se tome protive uzvikujući “Oslobodilačka vojska Kosova”, kao i parole kojima izražavaju protivljenje povratku Srba.

Učesnici protesta su jutros u više navrata probili kordon policije, a raseljeni Srbi još uvek nisu stigli do tog sela.

U 8.30 na temelju porušene crkve iz 18. veka trebalo bi da liturgiju povodom crkvene slave služe monasi iz manastira Visoki Dečani, a očekuje se dolazak i zamenika premijera Kosova Branimira Stojanovića i ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibora Jevtića.

Meštani sela kod Suve Reke pre nekoliko dana su istakli bilbord s fotografijama stradalih Albanaca u prošlom ratu, kao i fotografije porušenih kuća. Na bilbordu je pisalo “Ovo su Srbi ostavili iza sebe kada su odlazili iz Mušutišta 1999”.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić nedavno je najavio obnavljanje prvih deset kuća za Srbe povratnike u selu Mušutište.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike