U trendu

Migranti: Idemo na granicu, sigurno će je otvoriti

Grupa od oko stotinu migranata, koja je juče peške krenula ka hrvatskoj granici, trenuto se nalazi na autoputu kod petlje za naselje Pećinci i kako su rekli, na taj put su krenuli, jer veruju da će ih Hrvatska pustiti.

Migranti među kojima većinu čine muškarci srednjih godina i nekoliko dece od petnaestak godina u pratnji policije kreće se ka hrvatskoj granici, a Osima Afridi iz Pakistana poručio je da se nada da će taj njihov protest otvoriti granice sa Hrvatskom kako bi došli do svoje željene destinacije – Italije i Francuske.

„Mnogo dana smo spavali u šumi i ispod mosta, a temperatura se spušta, počeće sneg i želimo da odemo na granicu, jer će ovde za nas biti mnogo problema“, rekao je Afridi.

On je dodao da je plan te grupe migranata da na granici budu najviše 10 dana, posle čega očekuju da ih hrvatski graničari puste da prođu kroz tu zemlju.

„Mnogi kažu da nam neće otvoriti granicu, ali mi mislimo da hoće i da će nam u tome pomoći ovaj naš protest“, rekao je Afridi.

On je dodao da veoma teško podnose loše vreme i kišu, jer nemaju rezervnu odeću, dok neki nemaju čak ni ćebad ni hranu.

Afridi je objasnio da među njima ima samo nekoliko dece, a da nema žena, jer je njima teško da putuju pešice i da je plan da im se oni kasnije pridruže autobusom ili vozom.

Na pitanje šta očekuju u Francuskoj i Italiji, Afridi je rekao da se nadaju boljem životu, da tamo imaju prijatelje i rođake.

„Želimo tamo da živimo jer je mir kojeg nema ni u Avganistanu ni u Pakstanu“, rekao je Afridi.

Kod Pećinaca od glavne grupe se izdvojilo njih petnaestak koji su odustali i koje će pripadnici policije vratiti u Pećince, a zatim u Beograd.

U pratnji grupe migranata koji koračaju zaustavnom trakom autoputa nalaze se dva patrolna policijska vozila i dve „marice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.