U trendu

Migranti iz Pirota posetili Djavolju varoš

Migranti iz prihvatnog centra u Pirotu posetili su danas Djavolju varoš i upoznali se sa načinom nastanka tog retkog prirodnog fenomena na Radan planini kraj Kuršumlije.

Dušan Krstić iz Medjunarodne organizacije za migracije (IOM) kazao je da današnji obilazak Djavolje varoši jedna u nizu akcija koje je IOM organizovao kako bi se migranti upoznali sa Srbijom i što kvalitetnije proveli slobodno vreme.Krstić je dodao da je današnja akcija organizovana pod nazivom „Prirodne lepote Srbije“.

„Obilasku Djavolje varoši prethodile su foto radionice o prihvatnom centru i kraći izleti do grada i planinarskog doma u Pirotu na kojima su migranti učili osnove fotografije. Na današnjem izletu oni su mogli da primene stečena znanja“, rekao je Krstić.

Po njegovim rečima, fotografije koje su migranti danas napravili biće izradjene u velikom formatu i najverovatnije poklonjene Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije, odnosno prihvatnom centru u Pirotu, gde bi trebalo da budu izložene.  

Oraš iz Irana, jedan od migranata koji su danas posetili Djavolju varoš rekao je da je mesto zaista čudesno.

„Srećan sam što sam imao priliku da vidim ovo lepo mesto, a i priče o njemu su zaista čudesne. Naučio sam danas mnoge korisne stvari o Djavoljoj varoši“, rekao je Oraš.

On je kazao da zemlja iz koje dolazi ima takodje puno planina, starih mesta i istorijskih znamenitosti.

Ova aktivnost se realizuje u okviru Programa podrške Evropske unije u opštinama i gradovima u kojima borave migranti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.