U trendu

Migranti na Horgošu prekinuli štrajk gladju

Oko 60 migranata koji na Horgošu traže da ih Madjarska pusti na svoju teritoriju prekinuli su danas štrajk gladju i sada čekkaju autobuse kojima će biti prevezeni u prihvatne centre.

Štrajk je prekinut nakon pregovora sa predstavnikom Komesarijata za izbeglice Nikolom Popovim, sa kojim je dogovoreno da prekinu štrajk i predju u neki od prihvatnih centara.

Ovi migranti i dalje su razočarani zbog toga što Madjarska neće da ih pusti na svoju teritoriju, pa su u blizini granice na Horgošu i dalje izloženi transparenti „Rodjeni smo slobodni“, „No more war“, „Poštujte naša prava“.

Trenutno se na listi za čekanje na madjarski azil se nalazi oko 60 osoba, a ovoj grupi migranata je ponudjeno da zahtev za azil u Madjarskoj predaju iz prihvatnih centara, ili da zatraže azil u Srbiji.

Grupa od oko 300 migranata krenula je prošlog petka iz Beograda pešice na madjarsku granicu, ali su stigli do Sremskih Karlovaca, gde su zbog iscrpljenosti nastavili vozom do Subotice. Grupa se znatno osula, pa su preostali na Horgošu štrajkovali gladju.

Grupu migranata koji su štrajkovali gladju uglavnom čine muškarci iz Avganistana i Pakistana, koji, inače, teško dobijaju azil u Evropskoj uniji.

Ukoliko ne budu dobili azil u EU ili Srbiji biće vraćeni u zemlju porekla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar