U trendu

Migranti neće ostati prepušteni sami sebi

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je danas da će za deset dana u Preševu početi da radi Centar za prihvat migranata i tom prilikom naglasio da ni jedan migrant u Srbiji neće ostati prepušten sam sebi.

„Očekuje se da se broj migranata i dalje povećava i mi ćemo reagovati organizovano“, poručio je Vulin u Preševu.

Vulin je kazao da će se prihvatni Centar otvoriti u napuštenim halama fabrike duvana, čije je opremanje u toku i dodao da će u njemu migranti imati medicinsku i svu ostalu neophodnu pomoć.

„Crveni krst će im obezbeđivati hranu, a stručnjaci Centra za socijalni rad zbrinjavaće majke sa malom decom. Imaće prevodioce i pomoć stručnjaka oko papirologije“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova već je povećalo broj službenika u Preševu, kako bi migranti što pre dobili dozvole za boravak u Srbiji.

Najavio je i da će u narednim danima razgovarati sa rukovodstvom Železnice kako bi kapaciteti vozova bili povećani, pošto je to za migrante najjeftiniji prevoz.

Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice rekao je da su netačne priče da među migrantima ima obolelih od tuberkuloze i drugih zaraznih bolesti.

„Oni dolaze sa ranama od pešačenja, izgladneli, iznemogli, ali nema zaraznih bolesti“, rekao je Cucić.

Migranti sa kojima je novinar agencije Beta razgovarao u Preševu, žalili su se na odnos policije, na predugo čekanje dozvole za privremeni boravak u Srbiji i svi su bili jednoglasni da im je jedina želja da što pre odu iz naše zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.