Migranti pokušavaju ilegalno da pređu u Hrvatsku

Oko 130 migranata, koji su proveli celu noć na otvorenom pored puta, oko 200 metara od graničnog prelaza Šid Tovarnik, pokušali su danas da probiju barikadu koju je postavila policija i pređu granicu ali u tome nisu uspeli.

Nakon toga krenuli su preko njiva u pokušaju da ilegalno pređu srpsko-hrvatsku granicu.

Hrvatski policajci su raspoređeni duž njiva i verovatno će ih oni sprečiti da uđu u Hrvatsku, javila je TV N 1.

Migranti, poreklom iz Pakistana i Avganistana, odbili su smeštaj u centrima za azil protestujući što im nije dozvoljeno da legalno, preko Hrvatske, nastave put do država Zapadne Evrope.

Noć je prošla bez incidenata, uz prisustvo jakih plicijskih snaga sa hrvatske strane graničnog prelaza, rekli su u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

“Mi smo izbeglice. Dolazimo iz Pakistana i Avganistana. Nije zvanično, ali rat je tamo, gledate li vesti? Zato i bežimo. Protestovali smo pešačenjem, sada ćemo i sedenjem oko granice”, rekao je u nedelju jedan od migranata, Husein iz Pakistana.

Grupa od oko 150 migranata krenula je u petak peške iz Beograda ka Hrvatskoj, kako bi put nastavili ka nekoj od zemalja Zapadne Evrope. Međutim, policija im nije dozvolila da prođu granični prelaz pa su migranti ostali da sede u blizini i da na taj način protestuju tražeći da se granice otvore.

Migranti vraćeni iz međuzone

Migranti, njih stotinak, vraćeni su iz međuzone između Srbije i Hrvatske i sada se nalaze na 250, 300 metara od granice, rekao je Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

”U jednom momentu bili su u međuzoni između Srbije i Hvratske, ali ih je policija rasterala i vratila na naš deo puta. Sada su opet na istom mestu gde su bili i pre, a to je 250, 300 metara od granice sa Hrvatskom”, rekao je Tanjugu Mišković.

Navodeći da je na granici trenutno oko stotinak migranata, on je dodao da su tu policija i ljudi iz Komesarijata.

Kako je naveo, migrantima se i dalje nudi smeštaj u centrima, ali oni to odbijaju.

(Tanjug)

2 komentara

Ostavite komentar