U trendu

Mihajlović: Loši slogani o radjanju dece, promašena tema

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović je danas kritikovala tek objavljene slogane za akciju podsticanja radjanja.

Ocenila je da su članovi komisije Ministarstva kulture i informisanja Srbije koji su birali slogane za akciju podsticanja radjanja, „promašili temu“ i da „nisu dovoljno sagledali čitavu sliku problema nataliteta“.

„Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da radjaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat“, rekla je Mihajlović, koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, a saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je ona „nekoliko puta upozoravala da niko nema pravo da naredjuje ženama da radjaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za radjanje“.

Ukazala je da su slogani „Dosta reči, nek zakmeči“ i „Radjaj, ne odgadjaj“ uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i u populacionoj politici, kao i neshvatanje razloga zbog kojih u Srbiji treba da se radja više dece što je „isprepletano i sa uslovima u našem zdravstvu, obrazovanju, medijima, ali sa kulturnim životom naše zemlje“, rekla je Mihajlović.

Ministarstvo kulture i informisanja izabralo je šest „najboljih slogana“ za kampanju promocije mera populacione politike. Prvo mesto dele slogani „Ljubav i beba, prvo što nam treba“ i „Radjaj, ne odgadjaj“, a drugo mesto „Mama – neću sama, tata – hoću brata“ i „Dosta reči, nek zakmeči“.

Na trećem mestu su slogani „Čuda se ne dešavaju, čuda se radjaju“ i „Nek se deca radjaju i lepe stvari dogadjaju“.

Liberalno-demokratska partija (LDP) je u utorak saopštila da mere populacione politike u Srbiji ne smeju biti samo „amaterski marketing“ kojim Ministarstvo kulture i informisanja „pokušava da naredi ženama šta da rade sa sopstvenim telom“.

Nagrada „za besmislene slogane“, medju kojima se kao „najsramniji ističe prvonagradjeni poklič ‘Radjaj, ne odgadjaj!’ “ koji država nagradjuje sa 150.000 dinara, primer su ne samo rasipanja novca, nego i nemanja konkretne strategije i mera za porodičnu i populacionu politiku, smatra LDP.

LDP je ocenila da je to zabrinjavajući zaokret ka restriktivnim merama, svaljivanje krivice i odgovornosti za nizak natalitet isključivo na ženu, žigosanje žena koje se školuju i rade pre zasnivanja porodice („odgadjaju“) i da ta kampanja predstavlja suštinsko i nedopustivo mešanje države u najintimnije polje egzistencije žena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)