Mihajlović: Loši slogani o radjanju dece, promašena tema

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović je danas kritikovala tek objavljene slogane za akciju podsticanja radjanja.

Ocenila je da su članovi komisije Ministarstva kulture i informisanja Srbije koji su birali slogane za akciju podsticanja radjanja, „promašili temu“ i da „nisu dovoljno sagledali čitavu sliku problema nataliteta“.

„Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da radjaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat“, rekla je Mihajlović, koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, a saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je ona „nekoliko puta upozoravala da niko nema pravo da naredjuje ženama da radjaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za radjanje“.

Ukazala je da su slogani „Dosta reči, nek zakmeči“ i „Radjaj, ne odgadjaj“ uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i u populacionoj politici, kao i neshvatanje razloga zbog kojih u Srbiji treba da se radja više dece što je „isprepletano i sa uslovima u našem zdravstvu, obrazovanju, medijima, ali sa kulturnim životom naše zemlje“, rekla je Mihajlović.

Ministarstvo kulture i informisanja izabralo je šest „najboljih slogana“ za kampanju promocije mera populacione politike. Prvo mesto dele slogani „Ljubav i beba, prvo što nam treba“ i „Radjaj, ne odgadjaj“, a drugo mesto „Mama – neću sama, tata – hoću brata“ i „Dosta reči, nek zakmeči“.

Na trećem mestu su slogani „Čuda se ne dešavaju, čuda se radjaju“ i „Nek se deca radjaju i lepe stvari dogadjaju“.

Liberalno-demokratska partija (LDP) je u utorak saopštila da mere populacione politike u Srbiji ne smeju biti samo „amaterski marketing“ kojim Ministarstvo kulture i informisanja „pokušava da naredi ženama šta da rade sa sopstvenim telom“.

Nagrada „za besmislene slogane“, medju kojima se kao „najsramniji ističe prvonagradjeni poklič ‘Radjaj, ne odgadjaj!’ “ koji država nagradjuje sa 150.000 dinara, primer su ne samo rasipanja novca, nego i nemanja konkretne strategije i mera za porodičnu i populacionu politiku, smatra LDP.

LDP je ocenila da je to zabrinjavajući zaokret ka restriktivnim merama, svaljivanje krivice i odgovornosti za nizak natalitet isključivo na ženu, žigosanje žena koje se školuju i rade pre zasnivanja porodice („odgadjaju“) i da ta kampanja predstavlja suštinsko i nedopustivo mešanje države u najintimnije polje egzistencije žena.

(Beta)

2 komentara
  1. ANDREJ

    Slogani koji su objavljeni,u svrhu podizanja nataliteta,drski su bezobrazni i vrlo uvredljivi.Niko nema prava,da se mesa u intimne seksualne probleme drugih ljudi.Ono sto je vazno istaci,nije problem smanjenja stanovnika Srbije, u tome sto se radja manje dece.Problem je sto zbog niskog zivotnog standarda,i beznadja u bolji zivot.5O.OOO ljudi izmedju 2O i 35 godina,napusta Srbiju i TRAJNO SE ISELJAVA. Ti mladi ljudi,koji masovno napustaju Srbiju, jedino ONI mogu biti buduci roditelji.Oni ve ti i biti,ali ce njihova deca,biti drzavljani drugih drzava.Sve ovo,kako zene kod nas,treba da radjaju po troje cetvoro dece,sve je to obicna magla,koja treba da pokrije prave uzroke smanjenja broja stanovnika Srbije.!

  2. Anonimni

    E evo opet ove dezurne alapace. Ova dijamant (u sve se mesa) Ministarka bas mora svugde da turi svoj nos. Sto ist ne osta u Tuzli da njima deli svoja znanja vec dodje kod nas. Po njenom ko treba da radja valjda necije partnerke ili neciji partner? ocigledno da je istoj krivo sto nije prva u Vladi pa sada direktno napada kolege iz Vlade. Cutala je dok je bila u omiljenoj destinaciji sa prinudnim sefom ali se odmah po povratku remetilacki oglasi a sto joj je ocigledno zadatak.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike