U trendu

Mihajlović: Muškarci i žene ravnopravni u svim sferama

Zahvaljujući Zakonu o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je nedavno usvojen na sednici Vlade, slobodno možemo da kažemo da oba pola sada imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segementima našeg društva, ocenila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

„Ovim zakonom, na kome smo radili više od godinu dana, stvorene su potpuno jednake šanse za ekonomski razvoj i žena i muškaraca u Srbiji. Ženama više neće smeti da postavljaju pitanja “kad planirate da se porodite“ ili “pošaljite nam fotografiju“ prilikom konkurisanja za posao. I trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke“, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je navela da zakon propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport.

Prema njenim rečima, i u međunarodnim telima (OEBS, Savet Evrope, regionalne institucije) biće identičan broj muškaraca i žena.

„Posle usvajanja ovog zakona mnogo više pažnje davaće se prevenciji nasilja nad ženama, a ne da se kao do sada bavimo posledicama. Posebna zaštita predviđena je za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja“, navela je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar