U trendu

Mihajlović: Spojiti projekat Beograd-Budimpešta sa Pirejom

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručila je danas, nakon trilateralnog sastanka Kina – Mađarska – Srbija, posvećenom rekonstrukciji i modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, da su se sve tri strane zajednički dogovorile da što pre počnu razgovore i sa drugim državama, pre svega Makedonijom i Grčkom, kako bi se na sličan način modernizovao čitav pružni pravac do Luke Pirej.

“Počećemo pregovore o tome kako da praktično spojimo projekat Beograd – Budimpešta sa lukom Pirej u Grčkoj, zato što je suština celog projekta koridor koji treba da nas poveže, odnosno da Srbiji pre svega omogući bolji tranzit od Grčke ka samoj Evropi. Zato nije dovoljno imati samo modernizovanu prugu Beograd – Budimpešta, moramo imati i deonice ka jugu ”, rekla je Mihajlovićeva nakon sastanka u Budimpešti.

Sledeći sastanak trilaterale je, kako je rekla, u januaru u Pekingu, a do tada će se raditi, ne samo na početku rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, već i na pripremama za konekciju između Beograda i Budimpešte do Grčke.

Mihajlović je istakla da je srpska strana spremna da praktično od ovog leta, od juna, a zatim i od novembra počne sa modernizacijom pruge na kojoj će vozovi moći da se kreću brzinom od 200 kilometara na sat.

“Sve što je trebalo da uradimo kao preduslov, a puno toga je bilo, mi smo u prethodnom periodu uradili. Nešto malo sporiji napredak je na mađarskoj strani, srpska strana ide nekoliko koraka ispred, ali smo danas pre svega razgovarali kako da ubrzamo, kako bismo zajedno imali modernizovanu prugu Beograd – Budimpešta”, rekla je ona.

Kaže da je mađarska strana dala uveravanje da će ubrzati projekat na svojoj teritoriji.

Mihajlovićeva je navela da će na teritoriji Srbije, radovi na deonici Stara Pazova – Novi Sad, koji se finansiraju iz ruskog kredita, početi u junu, dok će radovi na deonici Beograd- Stara Pazova, za koju je ugovor o finansiranju potpisan prilikom nedavne posete delegacije Srbije Pekingu, početi u novembru.

“Trenutno radimo na tome i očekujemo da ćemo u novembru da potpišemo, komercijalni ugovor za treću deonicu, do mađarske granice, i tada možemo reći da je Srbija sa svojom projektno-tehničkom dokumentacijom potpuno spremna”, navela je Mihajlović.

Predsednik nacionalne komisije za razvoj i reforme Vang Siaotao rekao je na trilateralnom sastanku da će za projekat rekonstrukcije pruge Beograd – Budimpešta biti potrebni napori svih strana da bi dinamika radova tekla po planu.

“Potrebno je da se poveća saradnja i efikasnost, kako bi sve što smo dogovorili i ostvarili. Trenutno se na srpskoj strani radi brže nego na mađarskoj”, primetio je on.

Marđarski ministar spoljnih poslova i trgovine i komesar mađarske Vlade za bilateralne odnose sa Kinom, Peter Sijarto izjavio je da je Srbija kada je reč o dinamici radova u prednosti u odnosu na Mađarsku, te bi mađarska strana morala da ubrza rad na ovom projektu.

“Do novembra, kada ćemo imati čast da budemo domaćini Samita 16 zemalja plus Kina u Budimpešti, cilj nam je da ubrzamo rad na projektu i imamo opipljive rezultate.

On je podvukao da je pruga Beograd – Budimpešta veoma važna, jer je to deo transportnog koridora koji će ići do grčke luke Pirej.

Brza pruga od Beograda do Budimpešte za Srbiji je jedan od najznačajnijih projekata iz kineskog projekta “Jedan pojas – jedan put” jer se nalazi na glavnoj ruti od grčke luke Pirej do centralne Evrope.

Modernizacija, rekonstrukcija i izgradnja pruge Beograd – Budimpešta imaće izuzetan značaj na učešće železničkog transporta u robnim tokovima u Srbiji, jer kvalitetnija železnička infrastruktura doprinosi povećanim zahtevima za prevoz robe, imajući u vidu najave da se može očekivati povećanje prevoza robe iz luke Priej ka severnoj Evropi.

Očekuje se da će modernizacijom pruge brzina kretanja voza biti do 200 kilometara na čas, a rekonstrukcija 184 kilometara kroz Srbiju odvijaće se u tri faze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.