Mihajlović zadovoljna primenom Zakona o planiranju

Potpredsednik vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je nakon obilaska NALED-ovog pozivnog centra za podršku primeni Zakona o planiranju i izgradnji tom prilikom istakla da je veoma zadovoljna dosadašnjom primenom ovog propisa.

„Ponosna sam što smo, zajedno sa NALED-om i USAID-om, organizovali ovakav kol centar, jer je to jedan od odličnih načina da se pokaže kako zakon može da se implementira i kako može svaka lokalna samouprava da ga primenjuje“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je i sama, probe radi, odgovorila na pitanje firme koja se tokom njene posete obratila kol centru vezano za primenu ovog Zakona.

Ona je rekla da će kol centar raditi i od sledeće godine kada će, od 1. januara, početi da funkcioniše i izdavanje ektronske građevinske dozvole.

„Imaćemo najbolji, najmoderniji i najbrži način izdavanja građevinskih dozvola, jer to zaista jeste uslov dolaska investitora, a govorim pre svega o elektronskoj građevinskoj dozvoli“, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da sve probleme na koje se nailazi u lokalnim samoupravama vezano za ovaj zakon ministarstvo pokušava da reši u saradnji sa NALED-om i USAID-om koji su „od početka pomagali učestvovali u pripremi Zakona, podzakonskih akata“.

Direktor NALED-ovog Tima za regulatornu reformu Jelena Bojović rekla je, nakon donošenja ovog propisa u decembru 2014, intenziviran rad na osiguravanju toga da lokalne samouprave primenjuju Zakon.

„Kol centar je samo jedan od aktivnosti. Ministarstvo i Vlada Srbije su doneli odluku i akcioni plan kako da se Zakon potpuno primeni u narednih godinu, godinu i po dana, jedan od tih elemenata je i ovaj kol centar koji NALED i USAID imaju sreće da mogu da pruže podršku ministarstvu“, rekla je Bojović.

Bojović je ukazala da će najveća korist kol centra biti kada krene u primenu softver za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, od 1. Januara, a tada se, kako je dodala, očekuje najviše pitanja.

„Kol centar ćemo tada dodatno pojačati i ljudima iz IT struke kako bi se na pravi način osigurala implementacija i tog segmenta“, poručila je ona .

Operater Vuk Božić naveo je danas da u kol centar dnevno pristiže oko 15 pitanja, 10 putem mejla, a oko pet telefonski.

„Do sada smo dali odgovore na 650 pitanja , a od toga oko 400 mejlom a ostalo telefonom.

(Tanjug)

Ostavite komentar