U trendu

Mikser tim osudio rušenje „Dvorištanceta“

Mikser tim uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Siniši Malom i pozvao ga da obustavi rušenje „Dvorištanceta“, a gradonačelnik kaže da su korisnici tog nelegalnog objekta još u julu znali da treba da se isele.

Mali je rekao da je rešenje o rušenju doneto još u januaru, a zaključak u julu i da su vlasnici, odnosno korisnici tog nelegalnog objekata znali da treba da se isele još u julu mesecu.

„Bili su u Skupštini grada, molili i tražili da ih ne diramo dokle god se ne završi letnja sezona kako bi mogli da zarade neki novac, opet u nelegalnom objekatu. Mi smo im ljudski izašli u susret. Rekli dobro, neka bude to još mesec – dva dana dok ne prođe letnja sezona, nakon toga mi radimo ono što radimo na području celog Savskog amfiteatra“, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da ništa nije urađeno brzinom svetlosti i da se na rušenje „Dvorištanceta“ čeka od jula ove godine, jer je gospodin koji koristi taj nelegalni objekat, za kog pretpostavlja da ne plaća ni poreze, pošto ne plaća zakup jer je objekat nelegalan, tražio da zaradi još malo ekstra para za sebe.

Radi se samo o tome da neko ima interes da zarađuje ekstra pare u nelegalnom objektu, koji je dobio rešenje za rušenje još u julu, istakao je gradonačelnik srpske prestonice.

Gradonačelnik je ukazao da je taj nelegalni objekat gde su korisnici u navodnom zakupu, još dat u podzakup što je krivično delo i poručio im da objasne javnosti na koji način su to mislili da urade i koliko dugo je još to trebalo da im prolazi da bi ostvarili svoje privatne interese.

Mikser tim je u otvorenom pisu gradonačelniku Beograda naveo da je juče, po njegovom nalogu otpočelo rušenje „Dvorištanceta, kultne beogradske oaze dobre energije, neizostavne adrese savamalske, kulturno-turističke ponude.

„Činite to brzinom nemačkog “blic kriga“, ultimatumom za iseljenje koji je slovio na surovih sedam dana“, navodi se u pismu i napominje da se u kompleksu „Dvorištanceta“, nalazi i studio našeg vrhunskog pijaniste Vasila Hadžimanova, koji takođe mora na ulicu sa svom svojom opremom.

Pozivanje na pravno-formalne razloge hitnog rušenja neodoljivo podsećaju na čuvenu rečenicu genijalnog Nikole Pašića – „Zakoni su za protivnici“, navodi se u pismu upućenom gradonačelniku.

„U zemlji sa 1,5 miliona nelegalnih objekata, u zemlji u kojoj i sinovi predsednika države su vlasnici nelegalnih objekata uz Savu, u zemlji u kojoj je moguće izgraditi igralište za decu pored Savanove na metar od pruge kojom prolaze teretni vozovi sa zapaljivim materijama, Vaša akcija neminovno afirmiše princip selektivne pravde“, stoji u pismu.

U Savamalu ste odavno uveli strah, nesigurnost i svi koji ovde živimo i radimo, osećamo se kao da smo pod nekom vrstom okupacije, dodaje se u pismu Mikser tima.

Kao i selektivna borba protiv korupcije, tako i selektivno primenjivanje zakona, jesu odlike totalitarnih društava bez snažnih, nezavisnih institucija koje rade svoj posao „ni po babu ni po stričevima“, navodi se u pismu.

„Vaše odsustvo sluha za sve specifičnosti Savamale kao nove kulturno-turističke destinacije na mapi Evrope – koja je samo ovog leta proglašena od strane četiri prestižna svetska medija kao jedna od najboljih evropskih destinacija, je poražavajuće“, navodi se u pismu.

Prema njihovim rečima, kreativna četvrt – Savamala nije nastala na principu vlasništva nad objektima, nego na principu koncepta i niko od preko pedesetak savamalskih preduzetnika u Savamali nije vlasnik svog objekta, već vlasnik koncepta koji je proslavio Beograd širom sveta.

„Vaša aktuelna strategija očigledno otkriva vaš naum – preko vlasničkog principa, sprovodimo rušenje savamalskog kulturnog koncepta“, navode iz Mikser tima.

„Ako mahnito terate na ulicu jednog Vasila Hadžimanova, a da niste prijateljski seli ni sa njim, ni sa vlasnikom “Dvorištanceta“ Mihajlom o varijanti preseljenja na drugu lokaciju, u nekom razumnom, humanom roku, već ih gvozdenom čizmom terate da pokupe svoje stvari i nestanu u roku od odmah, kakvu poruku šaljete Beograđanima, kulturnoj javnosti? Zimus kada ste merili stanove i objekte po Savamali bez ikakvog obaveštenja, zvali smo Vas da nama, Vašim građanima, pojasnite o čemu se radi. Niste došli. „, dodaje se u pismu.

Došli ste na Mikser festival, verovali smo da je to početak dijaloga – teškog, ali neophodnog, navodi se u pismu i podseća da je na tragu te posete i teme festivala – participacija građana u urbanističkim procesima, otpočet i završen projekat učešća građana u kreiranju urbanističkih rešenja u Savamali, na modelu uređenja parka između zgrade Geozavoda i Mikser House-a.

„Bili smo uporni, čak i kada ste nam poslali gradsku inspekciju sa nalogom za rušenje bašte Mikser House-a u još kraćem roku, od samo dva dana. Pokazali smo sve strpljenje i dobru volju koju je bilo jako teško mobilisati kod velikog broja učesnika u projektu“, navodi se u pismu.

Posle slučaja „Dvorištance“ ta saradnja, više nije moguća, navode iz Mikser tima i dodaju da svesno individualiziraju odgovornost gradonačelnika jer u Upravi grada Beograda, u velikom broju javnih institucija, u Vladi republike Srbije, ima pozitivnih ljudi koji imaju mnogo više sluha i simpatija za kulturni procvat Savamale i svakako da ovaj posao ne bi radili na ovako robustan i autističan način.

„Verovali ili ne, način na koji posao obavljate u Savamali dugoročno ne šteti samo građanima, već i političkoj strukturi koja vam je poverila ovaj posao i interesima investitora za koje se najviše zalažete“, poručili su iz Miksera.

Oni su pozvali gradonačelnika da probudi dobro u sebi, pruži ruku svojim građanima, obustavit ničim opravdanu akciju hitnog rušenja i invazije u starom gradskom tkivu Savamale dok još ima vremena.

„Sedite sa Mihajlom i Vasilom i napravite razuman, civilizovan dogovor. Ali pre nego što uradite, setite se one Njegoševe : “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom““, navodi se u pismu.

„U suprotnom, ovaj grad, koji očigledno ne poznajete dovoljno, Vam neće oprostiti „Dvorištance“ i ono će postati metafora Vašeg neminovnog sunovrata“, dodaje se u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.