U trendu

Milankovićev Muzej o promeni klime se otvara u njegovoj rodnoj kući u Hrvatskoj

Jedini muzej u svetu o promeni klime koja se zasniva na „Kanonu osunčavanja“ Milutina Milankovića biće otvoren u njegovoj rodnoj kući u Dalju, u Hrvatskoj, rekao je večeras profesor iz Centra za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu Aleksandar Petrović.

Na predavanju „Milanković i tajna promena klime“, koje je održano u Muzeju PTT-a, Petrović je kazao da su Muzej „Milutina Milankovića“ počeli da prave u inostranstvu, jer u Srbiji „ministri nisu hteli ni da čuju da potroše sredstva za nešto tako daleko kao što je Milanković“.

„Naše Ministarstvo nauke je za vreme Aleksandra Popovića finansiralo, uz malu pomoć hrvatske strane, renoviranje Milankovićeve kuće koja je bila u užasnom stanju. U trenutku kada smo dobili razumevanje lokalne zajednice u Dalju i upravnika Milankovićeve kuće, mi smo shvatili da je to mesto idealno da napravimo Muzej, posebno kada smo bili odbijeni u Beogradu“, kazao je Petrović.

On je dodao da će Milanković biti prisutan u svetu i razumljiv ljudima koji imaju potrebu da saznaju o promeni klime.

„Milanković je ključ o promeni klime. Iako imamo bezbroj teorija i modela o klimatskim promenama još uvek ništa ne može da se poredi s Milankovićevom teorijom, koja je jedina potvrdjena“, rekao je Petrović.

Direktor Kulturnog naučnog centra iz Dalja Djordje Nešić je kazao da je rodna kuća Milankovića bila potpuno devastirana, iako je bila zaštićena kao kulturni spomenik.

„Nakon niza pokušaja hrvatske i srpske strane 1960. godina da se kuća obnovi, tek na inicijativu pojedinaca 2005. godine je počela obnova, a 2008. je održan prvi naučni skup“, rekao je Nešić.

Kustos Muzeja PTT-a Željko Šarić je kazao da je nekada potpuno urušena kuća sada postala „kulturno umetnički centar“.

Šarić je najavio tribinu za 24. maj na temu „Teslina simbolika trijade“ kojom će se obeležiti 125 godina od prve i jedine posete Nikole Tesle Srbiji.

Direktor Matematičke gimnazije Srdjan Ognjanović je kazao da su njihovi učenici ti koji Milankovićevu tradiciju nastavljaju kroz ostvarivanje rezultata u nauci.

Kompletan video materijal sa ovog dogadjaja možete besplatno preuzeti OVDE

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike