U trendu

Miloš Janković: Umesto prvomajskih parola rešiti ekonomske probleme radnika

Vršilac funkcije zaštitnika gradjana Miloš Janković pozvao je danas državu da umesto „uobičajenih i prigodnih parola“ na Medjunarodni praznik rada uspostavi jedinstvenu platformu za dosledno rešavanje socioekonomskih problema radnika i ostvarivanje zagarantovanih prava.

Janković je čestitao Medjunarodni praznik rada, a u saopštenju je istakao da država treba radnicima da ispuni prava koja im garantuju zakoni i Ustav.

„Visoka stopa nezaposlenosti, u kojoj najveći deo čine mladi, niska primanja, nepovoljan položaj zaposlenih, kao i nemogućnost da utiču na njegovo rešavanje, osnovne su karakteristike statusa radno sposobne populacije u Srbiji“, naveo je Janković.

Podsetio je da je unazad više godina ukazivao na povlašćene poslodavce koji ne ispunjavaju obavezu isplate zarada i doprinosa za socijalno osiguranje.

Veliki broj radnika u Srbiji radi „na crno“, ugroženo im je pravo na invalidsku penziju, zdravstvenu zaštitu, korišćenje bolovanja i godišnjih odmora, dodao je on.

Prema njegovim mrečima, nedostatak socijalnog dijaloga, neefikasno postupanje inspekcije rada i nedovoljno razvijena saradnja nadležnih službi za zaštitu prava po osnovu rada i socijalnog osiguranja, dodatno otežavaju položaj radnika.

Zaštitnik gradjana ukazao je u saopštenju da je i dalje nizak stepen zaposlenosti žena, žrtava porodičnog i partnerskog nasilja.

„Bez pomoći države u ekonomskom osamostaljivanju one ostaju i dalje u lavirintu nasilja, a svaka priča o podršci društva ostaje načelna“, rekao je Janković.

Podsetio je i da se „pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege i posebne nege deteta ostvaruje često sa značajnim zakašnjenjem“

Janković očekuje i da će dosledno biti sprovedene sve planirane aktivnosti u vezi sa obrazovanjem i zapošljavanjem pripadnika romske zajednice.

On je istovremeno ukazao da nedostaju odgovarajuće afirmativne mere koje bi obezbedile neophodnu podršku zapošljavanju visokoobrazovanim Romima i Romkinjama.

„Protekla Dekada Roma je pokazala da će bez postignuća u ovim oblastima izostati i rezultati u borbi protiv siromaštva i marginalizovanog položaja pripadnika romske zajednice“, dodao je Janković.

On je istakao i da osobe sa invaliditetom do zaposlenja dolaze izuzetno otežano, „uglavnom uz subvencije i podsticaje nadležnih“.

Janković je naveo i da toj grupi gradjana, u najvećem broju slučajeva radni odnos prestaje kada i predvidjene subvencije i olakšice za poslodavce.

„Egzistencijalna ugroženost, kao posledica navedenih faktora i opšteg siromaštva društva, uz mere štednje na svim nivoima i u ovoj godini“, stavljaju ovu ranjivu grupu stanovništva na samu marginu društva“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.