U trendu

Miloš Janković: Zabrinjavajuća izjava Suzane Paunović o navodima Marije Mali

Vršilac funkcije Zaštitnika gradjana Miloš Janković ocenio je danas da je, najblaže rečeno, zabrinjavajuća izjava direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović, u kojoj je komentarisala roditeljsku funkcionalnost bivše supruge gradonačelnika Beograda Marije Mali zbog njenih iznošenja u javnost detalja o porodičnoj situaciji.

Janković je u saopštenju podsetio da se u izjavama za javnost funkcioneri i državni službenici moraju suzdržavati od davanja paušalnih ocena i pretpostavki na štetu gradjana, uz ocenu da su u konkretnom slučaju „prekoračene nadležnosti Kancelarije za ljudska i manjinska prava“.

On je ukazao i da ocenu roditeljskih kompetencija mogu da daju samo stručna lica odgovarajućih institucija, a ocenu njihovog rada samo državni organi nadležni za vršenje inspekcijskog, stručnog, nezavisnog i drugog nadzora.

„Poražavajuće je da rukovodilac organa čija je osnovna nadležnost staranje o ostvarivanju prava gradjana, mimo svoje nadležnosti, daje svoje sudove o konkretnom slučaju u kome nema neposredna saznanja, te, osporavajući navode gradjanke, bez bilo kakvih argumenata tvrdi da su organi postupali zakonito i pravilno“, istakao je Janković.

Prema njegovim rečima, takve izjave rukovodilaca državnih organa i postupanje izvan svojih ovlašćenja ne doprinose podizanju svesti javnosti o položaju dece u konfliktnim porodičnim odnosima i borbi protiv nasilja u porodici.

Vršilac dužnosti ombudsamana naglasio je i da je diskreditovanje potencijalne žrtve nasilja kroz izražavanje sumnje u verodostojnost i motivaciju njenih izjava, bez prethodno utvrdjenog činjeničnog stanja, suprotno svim principima koje Srbija usvojila u borbi protiv nasilja nad ženama u porodici.

„Nosioci javnih ovlašćenja, a posebno rukovodioci državnih organa u čijoj su nadležnosti promocija i zaštita ljudskih prava, imaju dodatnu odgovornost kada u javnosti daju izjave i komentare o slučajevima u kojima se ukazuje na postojanje porodičnog ili drugog nasilja i ugrožavanje prava deteta“, rekao je Janković.

On je pozvao sve državne funkcionere i službenike da u javnim nastupima beskompromisno podržavaju i podstiču doslednu primenu domaćih i usvojenih medjunarodnih propisa i standarda u zaštiti žena od porodičnog nasilja i zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja, „nezavisno od medijskih, političkih i drugih okolnosti koje porodicu prate“.

Marija Mali je nedavno javno kometarisala sudski postupak oko razvoda i starateljstva nad decom, kao i ulogu bivšeg supruga, gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala.

Paunovićeva je potom za televiziju N1 rekla je da ne veruje da je Marija Mali „toliko očajna“, jer se iz izjava koje je dala vidi da se „više stavlja politički kontekst nego interes dece“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.