U trendu

Ministar odbrane razgovarao o nastavku vojne saradnje sa beloruskim generalom

Ministar odbrane Zoran Djordjević razgovarao je danas sa načelnikom oružanih snaga Belorusije general-majorom Olegom Belokonjevim o vojnoj saradnji, zajedničkim vežbama dve vojske i bezbednosnoj situaciju u svetlu migrantske krize, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, na sastanku je konstatovano da je dosadašnji razvoj saradnje zadovoljavajući, ali da takodje postoji prostor za dalje unapredjenje pa je predloženo da dve vojske nastave učešće na zajedničkim vežbama i obavljanju obuke za multinacionalne operacije, posebno imajući u vidu uspešan završetak vežbe „Slovensko bratstvo 2016“. 

„Moguća je i nadogradnja vojnoekonomske saradnje, kroz istraživanje i razvoj, remont i nabavku rezervnih delova za sredstva naoružanja i vojne opreme koja su u upotrebi u Vojsci Srbije, te uspostavljanje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, uključujući i problem migrantske krize, a ministar Djordjević je ocenio da je reč o posebno osetljivom pitanju za rukovodstva balkanskih zemalja, budući da je to izazov sa bezbednosnog ali i finansijskog aspekta.

Djordjević je istakao da u rešavanju svih otvorenih pitanja Srbija nastoji da deluje u skladu sa svojom miroljubivom politikom, zbog čega je zahvalio na podršci koju Belorusija pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.Sastanku su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i beloruski ambasador Vladimir Čušev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.