U trendu

Ministarka: Tražićemo da se produži rok za prodaju zemlje strancima

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je večeras da će Srbija razgovarati sa Evropskom komisijom i tražiti da se prolongira rok kojim se predviđa da stranci u Srbiji mogu da kupuju zemlju pod istim uslovima kao i državljani Srbije.

Ministarka je za Radio-televiziju Vojvodine ocenila da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim se to definiše, „pravi dosta problema“ zbog, kako je rekla, loše ispregovaranih rokova.

Ona je navela i da se Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu ne bavi prodajom zemlje strancima, već malim poljoprivrednim proizvođačima.

„Ja uvek razgovaram sa poljoprivrednicima i spremna sam na to i danas i sutra i oni to znaju. Na zakonu smo radili zajedno sa udruženjima i stručnjacima i imali smo niz sastanaka na kojima sam i ja učestvovala. I oni koji danas protestuju su bili u situaciji da sučele svoje interese“, navela je Snežana Bogosavljević Bošković.

Prema njenim rečima, zakon je sada u rukama poslanika, koji „mogu da ga prihvate ili ne i menjaju ga amandmanima“.

Snežana Bogosavljević Bošković je kazala i da su udruženja poljoprivrednika, koja organizuju proteste u Vojvodini, učestvovala u izradi zakona, odnosno da su dala svoje primedbe, te da je najveći deo njih usvojen.

Ministarka poljoprivrede je ocenila da su protesti ispolitizovani, a da je namera predlagača zakona da se njime suzbije korupcija, spreči uzurpacija, zaštite mali poljoprivrednici i pruži šansa za razvoj poljoprivrede.

Prema njenim rečima, jedan od razloga zbog kog se zakonom predviđa davanje 30 odsto poljoprivrednog državnog zemljišta u zakup na 30 godina pravnim licima sa investicionim planom jeste nizak nivo investicija u poljoprivredi.

„A nama u toj oblasti treba brži razvoj. Drugi razlog je taj što imamo jako velik udeo neiskorišćenog ili nedovoljno iskorišćenog zemljišta“, kazala je Snežana Bogosavljević Bošković.

Na primedbu da u Vojvodini to nije slučaj, ona je kazala da „zakoni ne mogu da se donose samo za Vojvodinu“.

Ministarka poljoprivrede je rekla i da prilikom izbora investitora neće biti favorizovanja.

„Konačnu reč da li će investitor dobiti državno zemljište za realizaciju investicije daće lokalna samouprava. Gledaće se da li investicioni ili biznis plan garantuje da će biti u skladu sa potrebama lokalne samouprave gde se i realizuje, a posebno će se ceniti plan kooperacije sa lokalnim poljoprivrednicima i otvaranje novih radnih mesta. Posebna ocena davaće se za doprinos povećanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji“, objasnila je ona.

Snežana Bogosavljević Bošković je rekla i da ne očekuje da će poslanici najjače vladajuće partije, Srpske napredne stranke, kritikovati zakon u Skupštini Srbije, ali nije isključila mogućnost da će se on amandmanima menjati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.