'Ministarstvo kulture i informisanja da obustavi tajnu misiju'

Koalicija novinarskih i medijskih organizacija najoštrije je danas osudila netransparentnost rada Ministarstva kulture i informisanja koje, koristeći turbulentne političke i društvene okolnosti, na brzinu i bez konsultacija sa stručnom javnošću, priprema donošenje novih i izmenu postojećih medijskih zakona, kao i novu medijsku strategiju.

U saopštenju se navodi da Kolacija koju čine NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, zahteva da Ministarstvo odmah zaustavi svoju tajnu misiju i otvori dijalog sa reprezentativnim novinarskim i medijskim organizacijama.

Koalicija je podsetila da je takvo ophodjenje Ministarstva ozbiljan korak unazad, s obzirom da je u ranijem periodu pripremu medijske legislative pratila široka javna rasprava u koju su bili uključeni svi važni akteri.

Novinarska i medijska udruženja pozvala su ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Nina Brajovića da javno objasne ko je i na osnovu kojih kriterijuma izabrao ljude koji rade na izradi zakonskih akata i medijske strategije, te koga su oni zastupali.

„Takodje, važno je da javnost zna da li je cilj novih akata da se medijska reforma zaustavi i ponovo ozakoni državno vlasništvo u medijima i politički uticaj na njih“, navela je Koalicija.

Kako se dodaje, Ministarstvo treba takodje da javno saopšti šta je plan za Tanjug i da li Ministarstvo samo sprovodi političku odluku da ovu medijsku kuću, koja dugo već protivzakonito radi i posluje, sačuva po svaku cenu, i da li će se o ovom pitanju otvoriti neka javna rasprava.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike