U trendu

Ministarstvo kulture: Trifunović podstakao na širenje diskriminacije, mržnje, nasilje

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da je glumac Sergej Trifunović neprimerenim objavama na društvenim mrežama povredio dostojanstvo novinarke „Srpskog telegrafa“ Ivane Žigić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i da je podstakao na širenje diskriminacije, mržnje i nasilja protiv onih koji imaju suprotna gledišta.

U saopštenju ministarstva je navedeno da podržavaju slobodu govora, kritiku, iznošenje drugačijeg mišljenja i pravo na drugačije političke stavove, ali da insistiraju na „komunikaciji koja je svojstvena civilizovanom društvu“.

Ministarstvo je ocenilo da je Trifunovićev način javne komunikacije „nepristojan i neprofesionaln“, posebno jer se bavi javnim poslom i istupima u javnosti treba da daje pozitivan primer.

„Neprimereno je da Trifunović, kao javna ličnost, zbog drugačijih političkih stavova vrefja dostojanstvo predsednika Srbije, kao i da podstiče diskriminaciju, mržnju i nasilje protiv onih koji imaju suprotna gledišta“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Dodaje se i da je nedopustivo što je Trifunović na pokušaj novinara koji izvršava radni zadatak, odgovario uvredama, pogrdnim rečima, iznošenjem prepiski, brojeva telefona i drugih ličnih podataka na društvenim mrežama.

„Ukoliko Trifunović smatra da odredjeni novinar ne obavlja profesionalno svoj posao i ukoliko su mu ugrožena prava, pozivamo ga da se obrati nadležnim institucijama, ali da poštuje dostojanstvo medijskih radnika i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom“, poručili su iz ministarstva.

Trifunović je novinarku Srpskog telegrafa Ivanu Žigić nazvao „ku*vom“ nakon što je ona od njega zatražila izjavu, a potom je sms prepisku, sa njenim brojem telefona, objavio na Tviteru.

Trifunović je ranije na Tviteru objavio i tvit „Ovoliku buku nije digla ni urednica Studija B kad je bila fu*sa“.

Povodom govora predsednika u Davosu na temu „Sloboda medija u krizi“, Trifunović je napisao na tviteru „Hahaha genijalno. Predsednik Adolf Hitler, održaće u Davosu predavanje na temu: ‘Trpeljivost prema manjinama'“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.