U trendu

Ministarstvo naložilo čišćenje lokaliteta Trgovište

Ministarstvo kulture i informisanja naložilo je gradskim službama Novog Pazara da pažljivo, ručno, isuše arheološki lokalitet Trgovište i očiste ceo prostor od naslaga mulja i sloja vegetacije formirane na površini stajaće vode, rečeno je radiju Sto plus u tom ministarstvu.

Tim Ministarstva kulture i informanja ponovo će 23. oktobra posetiti Novi Pazar i donji grad srednjovekovnog Rasa, Trgovište, i uveriti se u kojoj meri je lokalna samouprava obavila svoje obaveze.

Stručni tim Ministarstva obišao je taj lokalitet 23. septembra, a dva dana kasnije uputili su nalog sa zahtevima gradonačelniku Novog Pazara uz napomenu da se radovi izvedu u što kraćem roku, imajući u vidu uticaj vode na konzervirane ostatke srednjovekovnih zidova.

„Imajući u vidu zapuštenost čitavog lokaliteta, neophodno je očistiti otpad i divlju vegetaciju, nakon čega će biti moguće detaljnije utvrditi stanje pojedinačnih građevina i definisati dalje mere zaštite“, rekli su u ministarstvu.

Kako je rečeno, komunalne službe Novog Pazara nadležne su za održavanje ovog spomenika kulture, a da je za njegovo konzerviranje zadužen Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

„Ministarstvo kulture i informisanja intenziviraće nadzor nad radom Zavoda u praćenju i sanaciji ovog, kao i drugih kulturnih dobara i podržati izradu i realizaciju novih projekata njihove uspešnije i adekvatnije prezentacije“, kazali su u ministarstvu.

Trgovište je više od dva meseca bilo poplavljeno jer su nepoznate osobe prilikom kopanja temelja za nelegalno postavljanje bilborda probile cevovod, pa je voda oticala ka tom spomeniku kulture.

Kako je reakcija odgovornih izostala, na problem je ukazao iguman manastira Sopoćani Teokist koji je pozvao nadležne da hitno reaguju kako bi se sprečilo dalje propadanje Trgovišta.

Donji grad Trgovište je deo srednjovekovnog kompleksa Stari Ras koji je 1979. godine proglašen za svetsku baštinu i od tada se nalazi pod zaštitom Uneska.

Na tom lokalitetu su pronađene 64 kuće i obiman arheološki materijal poput kuhinjske i stone keramike, metalnih predmeta, srebrnog nakita i predmeta od kostiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.