U trendu

Ministarstvo: Niko nije tražio uzorke Juvitane za superanalizu

Povodom pitanja o kvalitetu nekih od proizvoda „Juvitane“, Ministarstvo zdravlja Srbije je danas saopštilo da superanaliza proizvoda može biti uradjena samo u akreditovanim laboratorijama i na istim uzorcima na kojima su radjene prvobitne analize, a da uzorke testiranih proizvoda kompanije  „Svislajon Takovo“ (Swisslion Takovo) niko nije tražio za dalju analizu.

„Obavljanje ‘superanalize’ moguće je samo u akreditovanoj laboratoriji i isključivo na istim uzorcima, na kojima su radjene prvobitne analize. Do danas Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda niko se nije obratio sa zahtevom da se deo uzoraka koje su analizirali, dostavi referentnoj laboratoriji na eventualnu ‘superanalizu'“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, inspekcija Ministarstva ranije je obavila monitoring 27 proizvoda te kompanije i na osnovu rezultata analiza laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, obavestila javnost da postoji sumnja u bezbednost hrane, koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje.

Kompanija „Svislajon Takovo“ saopštila je ranije danas da su svi njeni proizvodi zdravstveno ispravni i da je superanaliza proizvoda obavljena u akreditovanoj SP laboratoriji u Bečeju, a provera kvaliteta „Juvitana“ proizvoda na makedonskom tržištu u akreditovanoj laboratoriji JZS Institut za javno zdravlje u Skoplju, kao i da su izveštaji dostavljeni Ministarstvu zdravlja.

SP Laboratorija iz Bečeja danas je medjutim saopštila da nije radila „superanalizu“ već ispitivanje proizvoda „Juvitana“ kompanije „Svislajon Takovo“, koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvodjač.

Ministarstvo je u saopštenju navelo i da laboratorije u inostranstvu obavljaju analize uzoraka u skladu sa zakonima o bezbednosti hrane koji važe u tim državama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.