U trendu

Ministarsvo gradjevinarstva Srbije negira tvrdnju predsednika Opštine Čajetina

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas odbacilo tvrdnju predsednika Opštine Čajetina, Milana Stamatovića da Vlada Srbije hitnim proglašavanjem Zlatibora za prirodno dobro, oduzima toj opštini pravo na izgradnju žičare s kabinama – „gondole“.

„Istina je da se inicijativa proglašenja Zlatibora kao prirodnog dobra priprema više od godinu dana. Ovakva uredba donosi se zbog ogromnog broja nelegalno sagradjenih objekata koji prete da unište jednu od naših najlepših planina. Slične odluke postoje i za druge delove Srbije“, tvrde iz Ministarstva na čijem je čelu Zorana Mihajlović.

Dodaje se da Vlada želi da ovakvom odlukom sačuva Zlatibor za naredne generacije kao jednu od najlepših planina u Srbiji.

„Nakon usvajanja ove uredbe, izgradnja na Zlatiboru biće kontrolisana, a gradjevinske dozvole izdavaće resorno ministarstvo u skladu s jasno definisanim planovima zaštite Zlatibora“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ukazano je i da tvrdnje Stamatovića da time Vlada Srbije sprečava izgradnju žičare ne stoje, jer je Ministarstvo već nadležno za izdavanje gradjevinske dozvole, a Vlada Srbije je izgradnju žičare proglasila za javni interes.

„Kada je reč o izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca, Ministarstvo je zainteresovano da više nijedan dinar kriminalaca, narko dilera ili ratnih zločinaca ne uđe u građevinske poslove. Verujemo da je to interes i čitave zajednice, i da niko ne treba da se plaši ovih odluka koje će doneti Vlada Srbije“, zaključeno je u saopštenju Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je danas da je odluka ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da se Zlatibor proglasi prirodnim dobrom i zaustavi izgradnja žičare „demonstracija sile naprednjačke vlasti“.

On je agenciji Beta rekao da ministarka može da donese uredbu o proglašenju Zlatibora za park prirode „ako želi haos u Srbiji“.

Opština Čajetina zatražila je od Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gradjevinsku dozvolu za izgradnju žičare od podnožja do vrha Tornika, a Ministarstvo tvrdi da će je izdati kada Čajetina podnese potrebna dokumenta.

Izgradnja žičare je započela bez dozvole , „radnom akcijom“ početkom februara ove godine, a nastavljena sličnom akcijom 1. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar