U trendu

Ministrima danas rok za predaju izveštaja

Članovi nove Vlade Srbije imaju rok do danas da Agenciji za borbu protiv korupcije predaju izveštaje o imovini i prihodima u elektronskoj formi, kažu u Agenciji i dodaju da je rok za podnošenje izveštaja u štampanoj formi, 20. septembar.

„Svi ministri imaju obavezu podnošenja izveštaja do 12. septembra u elektronskoj formi, odnosno do 20. septembra u štampanoj formi – potpisani obrazac koji su prethodno elektronski dostavili Agenciji“, rekao je Tanjug zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović.

Objašnjava da je dovoljno da ministri koji su već bili na funkciji, a nisu imali promene u imovini u odnosu na poslednji podnet izveštaj Agenciji, pošalju samo dopis u kojim obaveštavaju Agenciju o novoj funkciji i visini naknade.

„Ukoliko je reč o licima koja su sada izabrana na javnu funkciju ili su imali prekid u obavljanju javne funkije, potrebno je da podnesu potpuno nov izveštaj“, rekao je Joksimović.

To važi i za „stare-nove“ funkcionere, dodaje on i ističe da ministri koji su i u novoj vladi ostali na istim funkcijama, ukoliko su u odnosu na poslednji podnet izveštaj imali promene u imovini, moraju da podnesu Agenciji novi izvestaj tako sto ce popuniti obrazac koji se nalazi na sajtu Agencije.

Joksimović je istakao i da je velika većina ministara već predala izveštaje, ali da rok i dalje teče.

Navodi i da će svi izveštaji brzo obrađuju i verifikuju i odmah objavljuju na internet stranici Agencije, tako da su dostupni javnosti i svaki zainteresovani građanin može izvršiti uvid u izveštaje koje su ministri predali.

On upozorava i da zbog neblagovremenosti podnošenja izveštaja o imovini Agencija pokreće i vodi postupke u kojima utvrđuje povrede Zakona o Agenciji.

„Predviđena je i prekršajna odgovornost funkcionera, a zaprećena kazna je od 50.000 do 150.000 dinara“, kaže Joksimović.

Kada je reč o proveri izveštaja, Joksimović kaže da Agencija ima redovni plan provere funkcionera.

„Za ovu godinu je predviđena provera izveštaja predsednika opština, tako da izvešaji ministara sigurno ne ulaze u plan redovne provere, ali videćemo za sledeću“, rekao je Joksimović koji podsećaju da su ministri, odnosno svi članovi Vlade već bili u postupku redovne kontrole u toku 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar