U trendu

Miščević: Poglavlje o spoljnoj politici neće biti otvoreno medju prvima

Šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije Tanja Miščević izjavila je da nisu realne najave i očekivanja da bio u procesu evropskih integracija među prvima moglo da bude otvoreno i poglavlje 31 – o spoljnoj politici.

„Skoro je nemoguće da se među prvim poglavljima nađe i poglavlje o spoljnoj politici. Još nije gotov ni izveštaj sa skrininga. Nakon toga bi tek trebalo da se definiše naša pregovaračka pozicija. Onda sledi procedura usvajanja zajedničke pregovaračke pozicije u Evropskoj uniji. A, sve to traje najmanje tri meseca od momenta usvajanja izveštaja sa skrininga“, rekla je za Danas Tanja Miščević.

Upitana kada očekuje da to poglavlje dođe na red, šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije navela je da iz EU o tome još nema nikakvih informacija.

„U EU ne znaju da nam kažu ni kada će biti izveštaj sa skrininga tog poglavlja“, rekla je Miščević.

Upitana kakav izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama u proteklih godinu dana očekuje, Miščević je izrazila vrlo optimističan stav.

„Očekujem pozitivan izveštaj o svim oblastima“, navela je ona.

Na pitanje koja je oblast, prema njenoj proceni, najslabija, Miščević je kazala da „nema slabe oblasti“ i dodala „Sačekaću da nam oni to kažu, to je poenta izveštaja EK“.

„Najiskrenije, nema slabe oblasti. U svakoj ima napretka, negde manje a negde više. Nisam još videla izveštaj EK, ali sam pratila skrininge i pododbore za implementaciju SSP i to je uvek bio zaključak Evropske komisije.  To će i ovde biti konstatovano u ovogodišnjem izveštaju“, zaključuje šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije.

Izveštaj Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila u evropskim integracijama u proteklih godinu dana biće predstavljen 16. oktobra. Otvaranje prvih poglavlja u procesu pridruživanja očekuje se u decembru. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.