U trendu

Miščević: Treba sačekati dalje korake članica EU

Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas, povodom odbijanja Hrvatske da da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, da treba sačekati kako bi videli dalje korake država članica EU o tom pitanju.

„Čekamo i dalje da Hrvatska da svoje mišljenje… zapravo, ni danas nije dala nikakvo mišljenje i još ima vremena, jer je ostalo još par meseci do kraja procesa predsedavanja Holandije, koja se jasno se opredelila da želi da (poglavlje 23) bude otvoreno u doba njihovog predsedavanja“, rekla je Miščević za agenciju Beta.

Miščević je navela i da se mora sačekati šta će dalje biti i podsetila da se saglasnost za otvaranje poglavlja, na nivou država članica EU daje konsenzusom.

Ona je navela i da Srbija poglavlja 23 i 24 smatra najvažnijim u pregovaračkom procesu.

Hrvatska danas na sastanku Komitetu stalnih predstavnika, najvišem telu posle Saveta ministara, ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, dok su sve ostale članice Unije bile za to.

Holandija, koja predsedava EU do jula, želi da se do kraja njenog mandata postigne saglasnost i otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, a stav Holandije odlučno podržavaju Francuska i Nemačaka, koje navode da je Srbija ispunila sve postavljene uslove i da je otvaranje tih poglavlja potrebno da se održi kredibilitet procesa proširenja EU.

Hrvatski predstavnik rekao je da Srbija za otvaranje poglavlja 23 treba da ukine regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine i da uvede automatsku zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u Skupštini.

Većina zemalja u EU kaže da su to bilateralna pitanja koja nisu postavljena kao uslovi za otvaranje pregovora i da ih treba uporedo rešavati. One navode da bi otvaranje tih poglavlja podstaklo i rešavanje spornih bilateralnih pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.