U trendu

Mitropolit Ilarion: Podržavamo borbu Srpske crkve u Crnoj Gori, scenario je iz Ukrajine

Mitropolit volokomalski Ilarion, predsednik Odeljenja za spolje crkvene veze Moskovske patrijaršije, izjavio je večeras da će Ruska pravoslavna crkva (RPC) uvek biti uz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u „plemenitoj, svetoj borbi“ koju vodi u Crnoj Gori.

„Vlasti su se okrenule protiv svog naroda i narod je izašao na ulice“, rekao je mitropolit Ilarion, na promociji njegove knjige „U šta veruju pravoslavni hrišćani“, održanoj u kripti hrama Svetog Save, na Vračaru.

On je rekao da SPC danas prolazi period teških iskušenja u Crnoj Gori i da se tu ponavlja ono što se dešavalo u Ukrajini.

„Tadašnji predsednik odlučio je da stvori novu Crkvu, on je umislio da može lično da stvori Crkvu, novu Crkvu, nezavisnu od Ruske pravoslavne crkve (RPC), i da će mu to pomoći u predizbornoj trci. U toj trci je pretrpeo žestok poraz ali je svojom delatnošću naneo veliku štetu Crkvi“, rekao je mitropolit Iralion, govoreći o zbivanjima u Ukrajini.

On je  naveo da se nešto slično dešava u Crnoj Gori, gde je vlast „usvojila diskriminatorski“ zakon koji joj omougćava da bogomolje „oduzme od zakonite Crkve i da ih da bilo kome“.

„Ali hiljade, destione hiljada, ljudi iz  gradova i sela izašli su na ulice da podrže svoju Crkvu“, rekao je mitropolit Ilarion.

On je poželeo da se što pre „završi ovaj teški nalet iskušenja koji je  zahvatio pravoslavne Crkve u različitim zemljama“.

Prema njegovim rečima, „prvo su ta iskušenja počela na kanonskom području RPC a sada su prešla na kanonsko područje SPC“.

On je rekao da „svetski vlastodršci pokušavaju da upravljaju Crkvama i da stvaraju Crkve po svom nahodjenju“, ali je, kako je dodao, samo Bog njen tvorac a njen čuvar crkveni narod, koji je  sada izašao na ulice u Crnoj Gori.

Moskovska patrijaršija je optužila Vaseljensku patrijaršiju da je prošle godine „upala“ na njeno kanonsko područje, u Ukrajini, i uprkos njenom protivljenju, tamošnje crkvene organizacije proglasila za autokefalnu Crkvu.

Na području Ukrajine deluje, od ranije, i Ukrajinska pravoslavna crkva, u okviru RPC kao autonomna.

Sa takvom ocenom Moskovske patrijaršije saglasila se i SPC.

Odluku Vaseljenske patrijaršije podržale su Grčka crkva i Aleksandrijska patrijaršija.

Ovaj spor je sigurno tema razgovara šefa crkvene ruske diplomatije i vrha SPC.

Za sutra, utorak, je najavljeno da će mitropolit Ilarion održati predavanje „Pravoslavno bogosluženje kao škola bogoslovlja i bogomislija“, na Bogoslovskom fakultetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.