U trendu

Mlada Vojvodina preškrabala ime Petrovgrad za Zrenjanin

Tabla na kojoj je pored zvaničnog imena grada Zrenjanina na srpskom i na manjinskim jezicima pisalo i „Petrovgrad“ noćas je prešarana.

Crnim sprejom je prešaran naziv „Petrovgrad“, a pored toga je ostavljen potpis „MV“. Takve potpise ranije je ostavljala organizacija Mlada Vojvodina, koja za sebe tvrdi da je „revolucionarna republikanska organizacija“.

Nazivi grada na srpskom jeziku, na ćirilićnom i na latiničnom pismu, kao i na mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku, nisu prešarani.

Zrenjanin se zvao Petrovgrad od 1934. do 1946. godine. Početkom devedesetih godina prošlog veka, dve trećine Zrenjaninaca izjasnilo se na referendumu protiv vraćanja naziva „Petrovgrad“.

Na zvaničnom portalu grada naveli su da su table sa nazivom „Petrovgrad“ na ćirilićnom pismu postavili kako bi podsetili na „jedan od tradicionalnih naziva grada u njegovoj istoriji“.

Veliki Bečkerek, kako se tada zvao Zrenjanin, 1934. godine odlukama tadašnjih vlasti preimenovan je u Petrovgrad, po kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Inicijativu da se Zrenjanin ponovo zove Petrovgrad pokrenula je pre nekoliko godina Demokratska stranka Srbije (DSS), ali je u medjuvremenu većina članova te stranke u Zrenjaninu prešla u Srpsku naprednu stranku (SNS).

Nekadašnji lokalni čelnik DSS-a Čedomir Janjić ujedno je danas i gradonačelnik Zrenjanina ispred SNS-a.

Stručnjaci su juče kritikovali odluku gradskih vlasti da postave ovakve table sa nazivima Zrenjanina i ocenili da su se gradske vlasti „vodile zahtevima desnih političkih organizacija“.

Dodali su da je zakonskom regulativom predvidjeno da na tablama na ulasku u gradove i naseljena mesta piše samo taj naziv grada, na srpskom i na jezicima manjina koji su u službenoj upotrebi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.