najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mladi hvale Evropu, ali bi u savez s Rusijom

Za mlade građane naše zemlje, Evropa i SAD su bolje destinacije od Rusije za posao, obrazovanje, lečenje i lični razvoj. S druge strane, oni bi u velikoj meri podržali eventualni savez Srbije i Rusije koji bi rezultirao postavljanjem vojnih baza te države u našoj zemlji ili uvođenjem ruskog političkog sistema. Ova vrednosna konfuzija osnovni je nalaz istraživanja „EU, Rusija, SAD: predstave i preferencije građana Srbije od 18 do 35 godina”, koje je agencija Ipsos sprovela za Centar za evroatlantske studije (CEAS). Rezultate je u hotelu „Metropol”, na panelu u organizaciji CEAS-a, predstavila Svetlana Logar iz Ipsosa, koja je navela da je u poslednje dve godine broj građana koji imaju dobar utisak o Rusiji u porastu.

Ispitanici – njih 615 – opredeljivali su se u velikoj meri (oko 75 odsto) za EU i SAD kao sredine u kojima bi pre nego u Rusiji tražili posao ili fakultetske diplome. Takođe, svega petina anketiranih smatra da je životni standard viši u Rusiji nego na Zapadu. A da su u najvećoj državi sveta medijske slobode veće nego u EU i SAD, misli tek 16 odsto. Međutim, ukoliko bi došlo do eventualnog saveza Srbije s Rusijom, oko trećine ispitanika ne bi imalo ništa protiv da se takva „koalicija” zasniva na uvođenju ruskog zakonodavstva u našu zemlju. Više od polovine mladih podržalo bi i postavljanje ruskih baza u Srbiji, a dve trećine odobrilo bi i podršku ruskoj spoljnoj politici u takvom savezu.

Istraživanje je predstavljeno na panelu CEAS-a o ruskom uticaju na „stabilizaciju, demokratizaciju i evropske integracije Srbije”. Za pad podrške građana evrointegracijama na 48 odsto, direktorka CEAS-a Jelena Milić okrivila je povećani ruski uticaj u Srbiji. Panel je počeo minutom ćutanja posvećenim, kako je kazala Milić, srpskim službenicima koji su nastradali u američkim vazdušnim napadima u Libiji, ali i za „sto Ukrajinaca na koje je pre dve godine na Majdanu pucano iz snajpera”.

(Dimitrije Bukvić, Politika)

 

1 komentar
  1. Sasa Istinica

    Pa i ja sam komunista, a živim u Italiji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike