U trendu

Mladi matematičari osvojili pet medalja u Hong Kongu

Na 57. Medjunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je ove godine bila održana u Hong Kongu od 6. do 16. jula, srpski tim osvojio je pet medalja, saopštila je Matematička gimnazija iz Beograda.

Srebrnu medalju osvojio je učenik prvog razreda Aleksa Milojević, bronzane medalje osvojili su Aleksa Konstantinov, Igor Medvedev, Nikola Sadovek i Ognjen Tošić  –  svi učenici Matematičke gimnazije.

Učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada Nikola Pavlović osvojio je pohvalu.

Direktor gimnazije Srdjan Ognjanović rekao je danas za agenciju Beta da se na Matematičkoj olimpijadi takmičilo 100 zemalja, a da je svaku zemlju predstavljao šestočlani tim.

„Na takmičenju su učenici radili dva dana po tri zadatka. Ekipa nam je bila podmladjena, i s obzirom na to rezultati su nam solidni. Aleksa koji je osvojio srebrnu medalju je univerzalan i podjednako dobar i u fizici i u informatici“, rekao je Ognjanović.

Ognjanović je dodao i da se kao član tima iz Crne Gore takmičio učenik Matematičke gimnazije Nikola Raičević, koji je osvojio srebrnu medalju, što je najveći uspeh za tu zemlju.

Za Matematičku gimnaziju u Beogradu svake godine vlada veliko interesovanje, a ove godine za upis se prijavilo tri puta više djaka, nego što ta ustanova može da primi.

„Za upis u prvi razred prijavilo se 290 djaka, a za upis u 7. razred 180, iako primamo samo 50. Isto je veliko interesovanje i za šest odeljenja koja gimnazija ima u Srbiji“, rekao je Ognjanović.

Prema njegovim rečima, ove godine nakon završetka gimnazije petoro učenika je upisalo fakultete u inostranstvu, što je manje nego prethodnih godina.

„Ali to ne znači da neće kasnije da nastave školovanje negde van Srbije“, rekao je Ognjanović.

U narednom periodu učenike gimnazije očekuju dva medjunarodna takmičenja  –  olimpijade iz fizike i informatike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.