U trendu

Mladi: nezaposleni, žive s roditeljima i žele da odu iz zemlje

Čak 80 odsto mladih u Srbiji živi sa roditeljima, gotovo polovina njih uzrasta od 15 do 24 godine nema posao, dok čak 70 odsto želi da ode iz zemlje. Ovo su neki od podataka koji najviše zabrinjavaju, a koji su izneti na današnjoj tribini „Koliko mladi znače vladi“, održanoj povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih.

Na tribini Krovne organizacije mladih Srbije takođe je istaknuto da su životne šanse mladih u velikoj meri određene položajem roditelja. Mlada osoba čiji roditelji imaju samo osnovno obrazovanje ima 4,2 puta manje šanse da završi srednju školu u odnosu na vršnjaka čiji roditelji imaju srednje obrazovanje i čak 79 puta manje šanse da završi višu školu ili fakultet u odnosu na dete visokoobrazovanih roditelja.

Studija „Mladi u Srbiji 2015“, sprovedena na uzorku od 1.186 ispitanika starosti od 15 do 29 godina, takođe je pokazala da omladina nema mogućnost da kombinuje školovanje i druge životne angažmane kao što su rad i roditeljstvo. O tome ilustrativno svedoči podatak da svega sedam odsto mladih studira i radi, a samo 12 odsto mladih roditelja uspeva da studira i podiže dete.

Osim što svaka druga aktivna mlada osoba nema posao, među zaposlenim mladim osobama beleži se trend preterane radne eksploatacije. Naime, veliki broj mladih koji imaju privremeni ili stalni posao izjavio je da radi više od 40 odnosno 50 sati nedeljno.

Predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije istakli su da istraživanje govori da 75 odsto mladih oseća odgovornost za svoju budućnost, ali da samo jedna trećina želi da aktivno učestvuje u politici i donošenju odluka. Učesnici ove tribine složili su se da je u prethodnih deset godina urađeno dosta u oblasti omladinske politike donošenjem zakona o mladima i o volontiranju, usvajanjem dve strategije o mladima, kao i otvaranjem kancelarije za mlade. Oni su istakli zadovoljstvo što Ministarstvo omladine i sporta i dalje postoji kao partner organizacija za mlade u našoj zemlji, a činjenicu da postojanje tog resora uoči formiranja vlade nije bilo dovedeno u pitanje oni tumače postojanjem političke zrelosti o važnosti rada sa mladima.

Generalna sekretarka KOMS-a Marija Bulat ocenila je da se na osnovu ekspozea premijera Aleksandra Vučića može zaključiti da će u fokusu nove vlade biti zapošljavanje mladih kao gorući problem. Ona je izrazila nadu da će pažnja biti posvećena i pitanjima iz oblasti zdravlja i bezbednosti mladih, kao i da će vlada učiniti napor da se formira regionalna kancelarija za mlade na osnovu sporazuma potpisanog u Parizu.

Aleksandar Voštić iz Ministarstva omladine i sporta rekao je da je u prethodnom periodu osnovan Savet za mlade i formirana radna grupa za praćenje ostvarivanja strategije kao okvir saradnje ministarstva i omladinskih organizacija. On je dodao da je u toku i proces izrade izmena zakona o mladima i o volontiranju.

Zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa civilnim društvom Grada Beograda Nikola Rajičić rekao je da će akcenat aktivnosti u narednom periodu biti uključivanje mladih u društveni život i kreiranje boljeg ambijenta za mlade osobe u našoj zemlji.

Navodeći problem finansiranja kancelarija za mlade u Srbiji, Rajičić je naveo da one nisu samostalne u radu jer zavise od sluha predstavnika lokalne vlasti. On je izrazio nadu da će se u narednom periodu raditi na tome da se jedan odsto svih budžeta odvaja za njihov rad.

(Katarina Đorđević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar