MMF usvojio četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom

Bord izvršnih direktora MMF-a zaključio je kombinovanu četvrtu i petu reviziju stend baj aranžmana koji ta institucija ima sa Srbijom, uz poruku da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja.

Foto: Beta

Foto: Beta

Zamenik direktora MMF Tao Zeng objasnio je da su do dobrih rezultata doveli napori da se osnaže javne finansije, unaprede strukturne reforme i da se poveća poverenje investitora.

On je, međutim, naveo da pojedine slabosti i dalje ostaju, poput visokog nivoa javnog duga i izazova vezano za dugotrajne strukturne reforme u neizvesnom spoljnom okruženju.

Zeng ističe, a MMF prenosi, da je zato ključna puna implementacija mera predviđenih programom, jer će se tako ojačati temelji za zdrav i sveobuhvatan rast, ali i stabilizovati javni dug.

Bolji fiskalni rezultati, primetio je, nastavili su da se nižu i u 2016. godini, podržani jačom prihodnom stranom i čvrstom kontrolom troškova.

– Izazov je da se održi fiskalno prilagođavanje i da se javni dug preusmeri na silaznu putanju. Završetak prve faze racionalizacije javnog sektora pomoći će da se održi nivo izdataka za plate u 2016. godini” – rekao je Zeng, a dalja optimizacija će biti vođena dubinskim funkcionalnim analizama.

Dok je izvršenje kapitalnih izdataka ove godine poboljšano, mere su potrebne kako bi se poboljšale procene projekata, studije izvodljivosti i analize rizika i uspostavio jedan “cevovod” za projekte javnih investicija u budžetu.

Govoreći o monetarnoj politici, on je naveo da je oprezna monetarna politika prikladna s obzirom na snažnu fiskalnu konsolidaciju i nisku inflaciju.

– Narodna banka nastavlja posvećenost režimu targetiranja inflacije i flaksibilnog kursa, što je dobrodošlo” – rekao je on.

Pozitivni momentum u finansijskom sektoru mora da se održi i time što će biti potpuno implementirana strategija za rešavanje nenaplativih kredita, navedeno je u saopštenju.

Dodatno, ključno je da se implementira reformska agenda kod državnih finansijskih institucija kako bi se smanjile finansijske slabosti i fiskalni rizici.

– Odlučna implementacija identifikovanih strukturnih reformi je esencijalna za smanjenje fiskalnih rizika i podršku konkurentnosti i rasta. Dok je blo progresa, s jedne strane, puna implementacija kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća i ostvarenje planova je neophodno sprovesti, kako bi se izbeglo povećanje fiskalnih rizika i kako bi se postigli ciljevi programa” – rekao je on.

Ostavite komentar

Ostavite komentar