U trendu

Mogerini Kosovu: Vi ste Evropa

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je danas u poslanicima Skupštine Kosova rekla da Kosovo nema potrebe da bude deo Evrope, jer je Kosovo Evropa.

„Rekla sam predsedniku i premijeru: Vi nemate potrebe da postanete Evropa, vi ste Evcropa“, rekla je Mogerini u govoru.

Ona je rekla da je jučerašnja odluka Evropske komisije da preporuči ukidanje viza za gradjane Kosova od izuzetnog značaja ne samo za Kosovo već i za Evropsku uniju.

„Ljudi na Kosovu i vi znate da je to izuzetno značajan dan za Kosovo. Jedna izuzetno dobra nedelja za Kosovo. Ne želim da preuzmem zasluge za UEFU, ali smo juče postigli veliki uspeh. To zahvaljujući velikom poslu koji ste uradili zajedno s nama. Danas treba da planiramo zajednićku budućnost. Liberalizacija viza se ne slavi samo na Kosovu, već i Evropska unija slavi“, ocenila je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je pozvala političke partije na dijalog i kazala da su sukobu medju strankama deo demokratije, a „kada su u pitanje velike odluke, onda je potrebno jedinstvo“, rekla je Mogerini, dodavši da EU pruža podršku svim značajnim procesima na Kosovu.

Kazala je da je dijalog Kosova i Srbije, kojem ona pomaže, težak proces za obe strane, ali je pozvala da se on nastavi.

Govoreći o Asocijacji opština sa srpskom većinom na Kosovu, Mogerini je rekla da neće biti paralelne vlasti na Kosovu i da će se Asocijacija formirati na osnovu kosovskog Ustava i zakona.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je na svečanoj sednici Skupštine Kosova rekao da je mesto Kosova u Evropskoj uniji.

„Naša orijentacija ka EU je cilj koji ujedinjuje sve gradjane Kosova. Ujedinjuje civlno društvo i medije. Mi smo ponosni na prozapadne institucije koje imamo na Kosovu“, rekao je Veselji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar