U trendu

Mogerini: Priština da primeni postignute sporazume

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da je od ključne važnosti da Priština nastavi konstruktivno zalaganje u dijalogu sa Beogradom i primeni do sad postignute sporazume.

Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Joahanes Han danas su na odvojenim sastancima u Briselu razgovarali sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić za Tanjug kaže da su teme razgovora bila ”poslednja dešavanja u odnosima EU i Kosova”.

„I EU i Kosovo dele zajedničku želju za približavanjem Kosova EU istovremeno promovišući pomirenje i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu”, izjavila je Kocijančić na posle sastanka Hodžaja sa zvaničnicima Evropske komisije.

Kocijančić kaže da je Han poručio Hodžaju da je za napredak u implemetaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i Evropske reformske agende neophodno da se Kosovo usredsredi na reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, Han je ponovio važnost demarkacije između Kosova i Crne Gore, rekla je Kocijaničić.

Prema njenim rečima, Mogerini je naglasila da je od „ključnog značaja“ da Priština nastavi sa konstruktivnim zalaganjem u okviru dijaloga sa Beogradom, u kome posreduje EU, „uključujući i primenu postignutih sporazuma”.

Hodžaj se nije obratio kosovskim i srpskim medijima u Briselu. On se sutra sastaje članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.