U trendu

Momo Kapor dobio ulicu u Beogradu

Skupština Beograda usvojila je danas inicijativu da se deo Mačvanske ulice na Vračaru nazove po književniku i slikaru Momi Kaporu.

Podršku tom predlogu dali su svi gradski odbornici.

Incijativa da Momo Kapor dobije ulicu u Beogradu potekla je od lista „Politika“, a Komisija za spomenik i nazive ulice i trgova usvojila je taj predlog 15. maja.

Gradska skupština usvojila je danas predloge za nazive još tri ulica.

Po umetniku i akademiku Ivanu Tabakoviću, nazvana je ulica u naselju Repište na opštini Čukarica, dok je fudbaler, trener i novinar Rajko Mitić dobio ulicu na Banjičkom vencu.

Po azerbejdžanskom pesniku i doktoru filoloških nauka Bahtijaru Vagabzadeu, nazvana je ulica na Voždovcu.

Odbornik opozicione Demokratske stranke Zoran Alimpić ocenio je tokom rasprave da je „neozbiljno“ što ulicu dobija azerbejdžanski pesnik, s obzirom da nijedno njegovo delo nije prevedeno na srpski.

„Sigurno će biti teško sugrađanima da izgovore ime svoje ulice, ali želeo bih da pitam i ko je ovde od prisutnih pročitao neko njegovo delo, niko, jer nije ni mogao, pošto nijedno nije prevedeno na srpski“, naveo je Alimpić.

Odbornici su glasali i da se usvoje rešenja za podizanje skulpture „Bogojavljenski plivač“ koja bi trebalo da bude postavljena na Zemunskom keju, na mestu gde se tradicionalno održava plivanje za časni krst. Skulptura je rad vajara Bobana Jovanovića.

Podržan je i predlog Udruženja književnika Srbije da se u gradu postavi skulptura „Beogradski čitač“, rad studenta Fakulteta primenjenih umetnosti Andrije Vasiljevića. Nije precizirano gde će se ta skulptura nalaziti, već je u odluci navedno „da bi stajao uz ili pored“ jednog od autobuskih stajališta u centru prestonice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.