U trendu

Moto trka izdrÅūljivosti

Zvuk motora koji turira, miris motornog ulja, motociklisti obučeni u zaÅĄtitnu odeću, ÅĄatori iz kojih se čuju saveti mehaničara… to je slika koja se mogla videti na stazi Kart-moto centra na Adi Huji, gde se odrÅūala treća trka Moped endurans kupa. Ova trka bila je memorijalna i posvećena DraÅūenku Tintoru, ÅĄampionu Srbije u motociklizmu, koji je Åūivot izgubio u toku trke na stazi ZaluÅūani, kraj Banjaluke, 6. avgusta ove godine.

– Endurans je specifična disciplina i predstavlja trku izdrÅūljivosti. Primera radi, ova traje četiri sata, od 23 časa uveče do tri ujutru. Učestvuje 36 timova iz Srbije, Crne Gore, Slovenijeâ€Ķ U toku četiri sata, na jednom mopedu smenjuju se tri takmičara iz istog tima. Jedan takmičar moÅūe da vozi najviÅĄe sat vremena, a prilikom zamene vozača, u pit stopu se doliva gorivo i obavljaju minimalne popravke na mopedima – kaÅūe Igor GaÅĄparević, organizator trke.

U skladu sa situacijom u Srbiji, domaći Endurans kup je prilagođen mogućnostima, pa se tako na karting stazama trkaju mopedi sa automatskim menjačem, uz dozvoljene minimalne izmene, kako bi takmičari bili ÅĄto ravnopravniji, a trke zanimljivije.

Do sada su u okviru Kupa odvezene dve trke – jedna na Adi Huji u Beogradu, a druga u Kuli. U planu je da se organizuju joÅĄ dve trke, jedna se vozi 7. oktobra, druga 20, i to opet na Adi Huji. Poslednja trka trajaće ÅĄest sati, najavljuju organizatori, prenosi Politika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.