Moto trka izdržljivosti

Zvuk motora koji turira, miris motornog ulja, motociklisti obučeni u zaštitnu odeću, šatori iz kojih se čuju saveti mehaničara… to je slika koja se mogla videti na stazi Kart-moto centra na Adi Huji, gde se održala treća trka Moped endurans kupa. Ova trka bila je memorijalna i posvećena Draženku Tintoru, šampionu Srbije u motociklizmu, koji je život izgubio u toku trke na stazi Zalužani, kraj Banjaluke, 6. avgusta ove godine.

– Endurans je specifična disciplina i predstavlja trku izdržljivosti. Primera radi, ova traje četiri sata, od 23 časa uveče do tri ujutru. Učestvuje 36 timova iz Srbije, Crne Gore, Slovenije… U toku četiri sata, na jednom mopedu smenjuju se tri takmičara iz istog tima. Jedan takmičar može da vozi najviše sat vremena, a prilikom zamene vozača, u pit stopu se doliva gorivo i obavljaju minimalne popravke na mopedima – kaže Igor Gašparević, organizator trke.

U skladu sa situacijom u Srbiji, domaći Endurans kup je prilagođen mogućnostima, pa se tako na karting stazama trkaju mopedi sa automatskim menjačem, uz dozvoljene minimalne izmene, kako bi takmičari bili što ravnopravniji, a trke zanimljivije.

Do sada su u okviru Kupa odvezene dve trke – jedna na Adi Huji u Beogradu, a druga u Kuli. U planu je da se organizuju još dve trke, jedna se vozi 7. oktobra, druga 20, i to opet na Adi Huji. Poslednja trka trajaće šest sati, najavljuju organizatori, prenosi Politika.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike