Možete da vidite sve: Od danas svi prostorni podaci na novom portalu Geosrbija

Republički geodetski zavod završio je izradu novog nacionalnog georportala „Geosrbija“, koji će danas početi sa probnim radom na www.geosrbija.rs.

Reč je o novoj platformi koja objedinjuje sve prostorne podatke na državnom nivou, što je od velikog značaja za državne organe, privredu i građane, rekao je juče Tanjugu šef Odseka za uspostavljanje i razvoj Nacionalne infastrukture geoprostornih podataka u RGZ Darko Vučetić.

Na Geosrbija se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično.

„Sve što možete da zamislite, a ima prostornu komponentu, biće na geoportalu“, naglasio je Vučetić.

Objasnio je da građani, na primer, na portalu mogu da nađu i pogledaju svoje parcele i vide kakvo je trenutno stanje na njihovim nepokretnostima, koristeći satelitske i ortofoto snimke.

Vučetić dodaje da može, na primer, da se vidi da li je na nekom zemljištu posečena šuma, kakav je status nekog objekta u katastru i još mnogo toga.

„Portal omogućava i veću transparentnost rada državnih organa“, rekao je on.

Od danas počinje testiranje svih mogućnosti portala Geosrbija, koji će zvanično početi da radi za nekoliko nedelja.

RGZ je razvio novi portal u saradnji sa norveškim partnerom – Statens Kartverk (norveški RGZ), u okviru Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

„Na jednom mestu imaćete sve zvanične podatke državnih organa, na osnovu kojih oni mogu da donose odluke, unapređuju poslovne procese i prikupljaju nove podatke, a građani će moći da pristupe tim podacima na jednostavan način“, naveo je stručnjak RGZ-a.

Ističe da je cela aplikacija takva da se može lako koristiti, kao na primer guglove aplikacije, s tim što su na portalu Geosrbija zvanični podaci, iza kojih stoji država Srbija.

Statens Kartverk je finansirao platformu u vidu donacije, a RGZ je radio na njoj i usavršavio je, dok je hardver nabavljen u okviru projekta Svetske banke.

„Ova platforma može da unapredi procese rada drugih državnih institucija i da im pomogne da prikupe nove ili ažuriraju već postojeće podatke, koji su važni za državu i naše građane“, naveo je Vučetić.

Takođe, građani mogu preko mobilnih telefona ili tableta da prijave neku pojavu u prirodi, na primer divlju deponiju, poplavu i slično, koja je od interesa za građane.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike