U trendu

MSP vraća ekonomske diplomate pod svoju nadležnost

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije saopštilo je danas, povodom napisa u medijima o vraćanju „ekonomskih diplomata“, da je reč o vraćanju ekonomske diplomatije u okvire MSP-a, čime se ispravljaju posledice reforme kojom je ekonomska diplomatija stavljena pod nadležnost Ministarstva ekonomije, a kasnije Ministarstva trgovine.

U saopštenju MSP navodi da je podnelo zahtev za izmene članova 5 i 35 Zakona o spoljnim poslovima, čime bi se stvorio i pravni okvir za vraćanje ekonomske diplomatije u ovu instituciju.

„To podrazumeva da nema novog zapošljavanja u ministarstvu, već će se koristiti postojeća mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava i zaposlenih u samom ministarstvu. Izbor kadrova ministarstvo će raditi u saradnji sa Privrednom komorom Srbije“, navodi se u saopštenju.

Radi praćenja postavljenih ciljeva, svi šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava imaće obavezu da mesečno dostavljaju izveštaje o rezultatima u privlačenju stranih investicija i o povećanju ekonomske razmene izmedju zemalja prijema i Srbije, dodaje se u saopštenju.

Beogradski mediji preneli su prošle nedelje da bi nove ekonomske diplomate Srbije mogle već od marta da krenu put 15 ključnih svetskih centara kako bi promovisale srpsku privredu i privukle strane investitore.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da će u narednim mesecima biti uspostavljen pravni okvir i definisana mreža ekonomske diplomatije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar