U trendu

Muftija Zejnulah: Ako nam ne izgrade džamiju, klanjaćemo ispred Skupštine grada

Muftija sremski Emin Zejnulahu izjavio je danas da će, ako se ne napravi dogovor sa gradom Beogradom o izgradnji džamije na opštinskom placu u Zemunu, on povesti vernike da klanjaju namaz ispred Skupštine grada.

U noći izmedju četvrtka i petka bagerima, uz obezbedjenje žandarmerije, porušen je objekat Islamske zajednice Srbije u Zemun Polju, za koji opština tvrdi da je bio nelegalan, te od tada muslimani namaz klanjaju na ulici.

„Mi ćemo nastaviti da se borimo. Ako nas ne čuju odavde, mi ćemo doći ispred Skupštine tu da klanjamo i ja ću da kažem: ‘Evo gradonačelniče ti nas vodi, ti nam budi hodža. Ti organizuj život muslimana u Srbiji’ „, rekao je muftija Zejnulahu za televiziju N1.

Muftija je u petak izrazio nadu da će grad izgraditi džamiju, a danas je za N1 rekao da od opštine traže da je izgradi na opštinskom placu.

„Samo tako može ova država da se spere. Neko ko je nametnuo ovo mojoj državi i mom gradu, ovu bruku koja je obišla svet, taj mora za to da odgovara. Da odgovara od nas građana da ga kaznimo na izborima, a bogami i da se smeni sa te funkcije“, rekao je muftija Zejnulahu.

Muftija je dodao i da se nada da neće biti dodatnih tenzija, da su do sada imali dobre odnose s gradskim vlastima i da će nastaviti razgovore.

Rušenje džamije bilo je najavljeno za četvrtak tokom dana, ali su se tada gradjani okupili i sprečili ga. U petak ujutro, opština Zemun je saopštila da je tokom noći srušen objekat IZ u Srbiji, jer nije imao gradjevinsku dozvolu.

Prvi teravi-namaz uoči Ramazana, muslimani u Zemunu klanjali su na ulici ispred porušenog objekta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike