U trendu

Mustafa: U ponedeljak o demarkaciji, u sredu o smeni vlade

Kosovski premijer Isa Mustafa odlučio je da pitanje demarkacije prosledi u ponedeljak parlamentu na glasanje, a ta odluka je usledila samo nekoliko sati nakon što je saopšteno da će se u sredu, 10. maja, na dnevnom redu u Skupštini naći predlog za rušenje Mustafine vlade, piše Kos sev.

Kancelarija premijera je saopštila da je odluka o prosleđivanju demarkacije u Skupštinu doneta posle telefonskog razgovora Mustafe sa zamenikom pomoćnika američkog sekretara, Hojtom Jiom.

Kako se navodi u saopštenju, Mustafa je informisao Jia o aktuelnim dešavanjima, a posebno je razgovarano o potrebi da se, bez odlaganja, u Skupštini nastavi sa usvajanjem Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Mustafa i Ji, dogovorili su se da vlada u ponedeljak prosledi parlamentu taj nacrt.

Ji smatra da je odluka odgovarajuća za rešavanje ovog „važnog pitanja“ izražavajući uverenje da će svi poslanici glasati za sporazum.

Kako izveštava Lajmi, na sastanku predsedništva Skupštine Kosova, u petak, odlučeno je da će se u sredu, 10. maja, održati sednica sa jednom tačkom dnevnog reda – predlog o nepoverenju vladi.

Na inicijativu kosovske opozicije sakupljeno je 40 potpisa za predlog o izglasavanju nepoverenja Mustafinoj vladi.

Mustafa je rekao da vladu hoće da ruše oni koji imaju problema sa zakonom i da nije zabrinut zbog toga.

„Ono što sam video do sada je da rušenje vlade traže oni koji imaju problema sa zakonom, oni koji su i u prošlosti loše prošli sa zakonom, zbog korupcije, organizovanog kriminala i drugih formi,“ rekao je Mustafa za RTK.

Peticiju je pokrenula opoziciona Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja, a podržali su je i poslanici opozicione Alijanse za budućnost Kosova i pokreta Samoopredeljenje, kao i pojedini poslanici vladajućih stranaka, navodi Kos sev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.