U trendu

Na BG karnevalu učestvovaće oko 40 brodova

BEOGRAD – Beogradski 17. karneval brodova pod sloganom „Budi kao reka!“, biće održan u subotu, 9. jula, na Sava promenadi.

Pre svečane povorke od oko 40 brodova biće organizovan zabavni program na obali, a nakon plovidbe planiran je muzički koncert grupa „Belgrade Groovz“ i „Texas Flood“.

Početak programa na obali zakazan je za 18.00 časova defileom Policijskog orkestra, mažoretkinja iz Bele Crkve, animatora Komičnog teatra i koncertom dečijeg hora Čarolija, a plovidba od 18.30 časova i planirano je da traje dva sata.

Na Sava promenadi biće organizovana i manifestacija Karnevalski EKO bazar, u okviru kog će učestvovati brojni domači izglagači, kao i Master Kraft.

Kapetan karnevala brodova Petar Antić kazao je da ova manifestacija ima dugu tradiciju, i da turistima pokazuje veliki potencijal Beograda što se tiče nautičkog turizma, jer, kako je rekao Beograd ne leži na dve reke već na pet reka, pominjući reke periferije Beograda kao što su Tamnava, Tisa i Tamiš.

On je rekao da je do sada za učešće u karnevalu prijavljeno 40 manjih i pet većih brodova.

Antić je istakao da je što se samog karnevala tiče jako važna dobra atmosfera, ali i velika odgovornost kako je naglasio, „nulta tolerancija na alkohol“.

Ove godine će se, kako je rekao, ploviti samo po Savi, i po sadašnjim prognozama očekuje se lepo vreme.

„Potrebno je da ponesete samo dobru atmosferu i pozitivno razmišljanje“, poručio je građanima Antić i pozvao na učešće.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je kazao da se pre svega očekuje lepo vreme, i podsetio na loše vremenske prilike tokom prethodnog karnevala.

On je dodao da je vreme održavanja festivala i iz tog razloga ove godine pomereno za jul, umesto za kraj avgusta kako je bilo prethodnih godina. Popović je dodao da je pomeranje datuma festivala ućinjeno i zbog toga što je trenutno u Beogradu veliki broj turista iz inostranstva.

„Organizovali smo karneval sa istog mesta kada je Beograd na vodi tek počeo da se gradi, sada imamo potpuno drugačiju scenografiju, samom postavkom ispred Beograda na vodi promovišemo i razvoj Beograda, i pokazujemo da je Beograd svakog dana sve lepši“, istakao je Popović.

On je naglasio da se i pored trenutne krize i povećane cene goriva, iz TOB nadaju velikom broju plovila, a i posetilaca.

„Program je otprilike kao i svake godine, imaćemo bogat muzički program ponovo nam dolaze mažoretkinje iz Bele Crkve imačemo različite vrste muzike na obali, a u zavisnosti od vremenskih prilika imačemo i kajakaše. Nedavno je završeno Evropsko kajakaško prvenstvo ovde, pa na ovaj način želimo da promovišemo i to da je Beograd organizator velikih i značajnih takmičenja na vodi svih ovih godina“, kazao je Popović.

Jedan od ciljeva festivala je, kako je istakao, da se pokaže da Beogad brine o svojim rekama, i da su reke jedan od najznačajnijih delova turističke ponude i atrakcije Beograda, kao grada koji leži na dve reke.

Pobednik će, kazao je Popović, biti „onaj brod na kom putnici pokažu da se najviše uživa i da se najviše zabavlja“.

Popović je pozvao sve građane i posetioce Beograda da posete karneval i naglasio da su ulaz i plovidba na brodovima besplatni.

Beogradski karneval brodova organizuje Turistička organizacija Srbije, uz podršku Skupštine grada Beograda, i u saradnji sa Belgrade Waterfront-om.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar