U trendu

Na Djačkom trgu u Kragujevcu održan protest nastavnika, 28 škola danas ne radi

 Prosvetni radnici u Kragujevcu održali su danas skup „Stop nasilju“, sa kog su zatražili od da se na brži i efikasniji način utvrdi odgovornost i kazne za učenike ili njihove roditelje, kao i da se zaštiti bezbednost nastavnika.
Skup je počeo u podne na prepunom Djačkom trgu u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca (USPR).

Predsednica USPR Kragujevca Ljiljana Miletić izjavila je novinarima da je danas u 28 škola u Kragujevcu potpuno obustavljen rad, dok su u dve škole skraćeni časovi na 30 minuta, a u pet škola se danas delimično radi, odnosno jedan do pet nastavnika.

Prosvetari su zahtevali status službenog lica za zaposlene u školama i da efikasnim zakonom bude regulisana njihova bezbednost i nesmetan rad.

„Da oni koji pokušaju napad na zaposlene budu krivično gonjeni. Ako ova država takav status obezbedjuje čitaču strujomera iz EPS-a, mora i nama“, rekla je Miletić.

Profesor istorije Milan Jevtić je kazao da su nastavnici do sada protestovali zbog materijalnog položaja, a da je sada došlo „neko zlo vreme“ u kome oni moraju apelovati da im se sačuva život i zdravlje.

On je upozorio da su nastavnici danas fizički ugroženi.

„Do sada smo bili obezvredjeni, poniženi, nipodaštavani, zaronjeni u čitavo more papira, pedagošku dokumentaciju i jedino na osnovu njene debljine se procenjivala vrednost našega rada. A sada smo i fizički ugroženi“, rekao je Jevtić.

Kako je naveo, nastavnici u Srbiji bili su pod strogim nadzorom uprava škola, savetnika, nadzornika, inspekcija.

„Neko je izračunao ukupno 11 različitih oblika nadzora, više su nas kontrolisali nego razne grupe navijača, nasilnike i huligane“, tvrdi Jevtić.

Profesorka Prve tehničke škole Marija Blagojević rekla je da ljude na funkcijama ne zanima što se jedan od najvažnijih stubova društva urušio, jer, kako tvrdi, da ih je zanimalo nastavnici danas ne bi bili na protestu.

Blagojević je rekla kolegama da ako sada „nešto ne učine“ – biće saučesnici u konačnom uništavanju prosvete i neće se nimalo razlikovati od onih koji se „prave gluvi i slepi“.

Ona je izrazila veru da nastavnici mogu da nadju snage da ne ugadjaju „iskvarenom društvu koje promoviše novac, moć, oholost, raspuštenost“.

„Moramo da budemo oštriji nego do sada prema agresivnoj i vrlo perfidno promišljenoj nameri da naša deca budu totalno oslobodjena moralnih i kulturnih zabrana. U ovoj borbi moramo biti beskompromisni i jedinstveni. Ako sada odustanemo i dozvolimo da nas opet uplaše time da će nam biti smanjene plate, mislim da nismo zaslužili ni ove koje sada imamo“, kazala je Blagojević.

Po završetku skupa na Djačkom trgu, nastavnici su održali protestnu šetnju trotoarima kroz centar Kragujevca do zgrade Školske uprave i kratko blokirali saobraćaj u ulici Save Kovačevića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar